Posavska županija tijekom 2018. godine isplatila je svojim zaposlenicima jubilarne nagrade naknade u iznosu od 81.221 maraka te naknade za obilježavanje vjerskih blagdane u iznosu od 226.000 KM, iako su se isplate vršile mimo zakona.

Naknada za obilježavanje vjerskih praznika predviđena je samo Kolektivnim ugovorom za policijske službenike u MUP-u, dok ostali propisi ne utvrđuju pravo na istu. Naknada je isplaćena u iznosu od 250 KM po zaposleniku, na osnovu Odluke Vlade od 17. prosinca 2018. godine.

Pravo na jubilarne nagrade predviđeno je županijskim propisima koji reguliraju naknade državnih službenika, namještenika i policijskih službenika i zaključenim kolektivnim sporazumima za policijske službenike, osnovno i srednje obrazovanje u Županiji, stoji u revizorskom izvještaju za prošlu godinu.

Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti u FBiH i Kolektivnim ugovorom za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH, čiji je potpisnik i Županija, nisu predviđene jubilarne nagrade, zbog čega revizori konstatiraju da županijski propisi nisu usklađeni sa prethodno navedenim propisima, ni u ovom dijelu.

U revizorskom izvještaju navodi se kako za navedene isplate nema zakonske osnove.

''Važećim propisima o naknadama troškova zaposlenih u Županiji utvrđeno je i pravo na jubilarne nagrade, što nije u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti u FBiH i Kolektivnim ugovorom za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH, čiji potpisnik je i Županija. Također, smatramo neosnovanom isplatu naknada za vjerske praznike u iznosu od 176.500 KM, s obzirom na to da pravo na istu nije utvrđeno ni županijskim ni federalnim propisima'', stoji u izvještaju.

Također, u Županiji nije donesen zakon o plaćama i naknadama državnih službenika i namještenika, već su se za obračun plaća primjenjivali platni razredi i koeficijenti utvrđeni odlukama Vlade. Platni razredi i koeficijenti za izabrane dužnosnike, državne službenike i namještenike koji su u primjeni, nisu usklađeni sa platnim razredima i koeficijentima propisanim Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.

Stoga, revizori Županiji preporučuju da je potrebno donijeti propise kojim će se platni razredi i koeficijenti za obračun plaća zaposlenih u organima vlasti Županije usuglasiti sa odredbama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti u FBiH, Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika u FBiH, a osnovicu i bod utvrđivati pregovorima sa reprezentativnim sindikatom. Uz to, preporučuje se usuglašavanje propisa kojim se reguliraju naknade troškova zaposlenih u Županiji sa odredbama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti u FBiH i Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH.

Posavska županija je od Ureda za reviziju institucija u FBiH dobila mišljenje s rezervom.