Milijun dolara nije cool. Znaš što je cool? Milijarda dolara, rekao je u filmu The Social Network Sean Parker Marku Zuckerbergu. Danas bi taj citat mogao izgledati drukčije te bi Parker mogao reći Zuckerbergu da milijarda dolara nije cool, već je cool - bilijun dolara.

Naime, prvi put od izlaska na burzu, vrijednost Facebooka premašila je cifru od bilijun dolara, a s porastom vrijednosti kompanije, poraslo je i bogatstvo njena osnivača pa je tako Mark Zuckerberg sada težak više od 120 milijardi dolara. Facebook je peta američka kompanija koja je premašila tu vrijednost - prvi je tu cifru dosegao Apple, a nakon njih i Amazon, Microsoft, Alphabet te sada i Facebook.

Najveći razlog jučerašnjeg skoka cijene dionica većeg od četiri posto jest odbacivanje antitrustovske tužbe koje su protiv njih podnijeli američka Federalna trgovinska komisija i koalicija državnih odvjetnika. Cijena jedne dionice Facebooka sada je veća od 355 dolara, a za očekivati je da će rasti i dalje. Podsjetimo, prilikom izlaska na burzu u svibnju 2012. godine tržišna vrijednost Facebooka iznosila je 104 milijarde dolara, a nedugo nakon IPO-a ona je naglo pala te je cijena jedne dionice iznosila oko 18 dolara.

Od tada se svašta promijenilo, a usprkos brojnim izazovima - u prvom redu skandalima s privatnosti i lažnim vijestima te pokretom #deletefacebook, Facebook se, barem za sada, pokazao neuništivim.

Facebook najviše novca zarađuje prodajom oglasa koji se prikazuju korisnicima njihove društvene mreže i Instagrama, a veliki novac ulažu i u buduće tehnologije poput virtualne i proširene stvarnosti koje bi, vjeruje Zuckerberg, u budućnosti mogli biti sljedeća računalna platforma koja će zamijeniti pametne telefone.