Košarkaši Zrinjskog pobijedili su večeras na svom parketu Igokeu 73:67, te su poveli sa 1:0 u finalnoj seriji prvenstva Bosne i Hercegovine.

Očekivano, dvoboj dvije najbolje ekipe u BiH pružio je veliku neizvjesnost, a u prvom meču su na kraju slavili domaći košarkaši.

Igokea je mnogo bolje ušla u utakmicu. Đorđe Milošević i Robert Rikić su bili nezaustavljivi u uvodnim minutama i veoma brzo je aktuelni prvak BiH stekao sedam poena prednosti.

Trojkom Stefana Glogovca na nešto više od dvije minute do kraja prve četvrtine gosti iz Laktaša dolaze i na plus devet (7:16), ali se potom košarkaši Zrinjskog bude. Uspjeli su da naprave potpuni povratak u meč i nakon prve dionice imali su samo minus dva, 14:16.

Ukupnom serijom od 14:0 mostarski tim dolazi do plus pet na otvaranju druge dionice (21:16), a prednost su održavali sve do sredine igre u ovom dijelu utakmice. Tada na scenu stupaju Dominic Artis i ponovo Robert Rikić. Priključuju im se potom i ostali suigrači i Igokea na poluvrijeme odlazi sa vodstvom od tri razlike, 36:39.

Igokea je bolje otvorila i treću četvrtinu. Uspjeli su razliku podići na plus osam (36:44), ali se Zrinjski budi nakon trojke Marka Ramljaka. Iako su Igosi imali konstantno vodstvom tokom treće dionice, domaći im nisu dozvolili da odu predaleko i nakon 30 minuta igre rezultat je bio neriješen, 55:55.

Šamadan je poenima na otvaranju posljednje dionice donio Zrinjskom vodstvo nakon dugo vremena (57:55). Imali su domaći potom i nekoliko napada da se dodatno odlijepe, ali ih šut za razliku od napadačkog skoka nije slušao, prenosi SportSport.ba.

Domaći tim je serijom od 6:0 na sredini posljednje dionice nakon dugo vremena stekao prednost od četiri poena (65:61), ali su propustili i dva napada za povećanje prednosti što bi vjerojatno prelomilo meč

Ipak, ni Igokea nije naročito blistala. Promašili su neke veoma važne šutove kada im je najviše trebalo, a na minut do kraja meča bilo je 69:65 za domaće. Igokea zatim promašuje svoj napad, a na 40 sekundi Murray trojkom donosi Zrinjskom velikih plus sedam 72:65.

Povratka gostima nije bilo. Zrinjski je završio posao u ovoj utakmici i došao je do vodstva u seriji od 1:0.

Druga utakmica igra se u srijedu u Laktašima.

Najefikasniji u pobjedničkom timu bio je Marko Ramljak sa 19 poena, Luka Igrutinović je dodao 14, dok su kod Igokee Robert Rikić i Dominic Artis ubacili po 14 koševa.

Finale prvenstva BiH:

Zrinjski - Igokea 73:67 (14:16, 22:23, 19:16, 18:12)

ZRINJSKI: Murry 9, Petrić, Smajlagić 11, Princ, Sokolović 4, Golemac, Igrutinović 14, Brummitt 6, Miličević, Ljujić 8, Šamadan 2, Ramljak 19.

IGOKEA: Ponjavić, Artis 14, Glogovac 10, Gajić 10, Nikolić, Janković, Milošević 7, Jevtović 3, Radivojević 9, Ilić, Ljubičić, Rikić 14.