Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je ovu državu za prvih devet mjeseci ove godine koštao više od 100.000 KM. Tačnije, iz budžeta mu je, po raznim osnovama, isplaćeno 107.777,36 KM.

Ovo je podatak kojeg su, upravo iz Tegeltijinog kabineta, kao odgovor na izaslaničko pitanje, proslijedili Damiru Arnautu. Naime, Arnaut je, zapravo, pitao kolika je Tegeltijina plaća, kao i koliko je predsjedavajućem Vijeća ministara i članovima njegovog kabineta isplaćeno različitih beneficija od početka ove godine, kao što su troškovi reprezentacije, mobilnog telefona, smještaja, prijevoza i odvojenog života.

Podijelili reprezentaciju 

U odgovoru je dana tablica prikaza iz koje je vidljivo da je mjesečna neto plaća Zorana Tegeltije nešto više od 5.000 KM. Kada se tome doda iznos poreza i doprinosa na plaću, koji se, također, plaćaju iz državnog proračuna, onda je samo po ovom osnovu na Tegeltiju za devet mjeseci potrošeno 74.645 KM.

U istom razdoblju Tegeltijin kabinet je na ime troškova reprezentacije potrošio 26.330 KM. Od tog iznosa sam Tegeltija je "spiskao" 25.160 KM, a ostatak od blizu 1.200 KM njegov šef kabineta Milorad Đurđević.

S obzirom na funkciju koju obavlja, Tegeltija realno ne troši puno na telefon. Nijedan mjesečni račun nije dostigao iznos od 200 KM, tako da se za devet mjeseci "nakupilo" tek 1.249 KM, Svi članovi njegovog kabineta, uključujući i samog predsjedavajućeg, na mobilne telefone, za devet mjeseci je potrošili su 4.179 KM.

Iznos od 14.482 KM, koliko je iz proračuna izdvojeno za odvojeni život članova Tegeltijinov kabineta skoro pa da je podijeljen "na ravne časti". Svaki od članova je inkasirao, otprilike, po 2.400 KM za devet mjeseci, dok je Tegeltiji pripalo točno 2.447 KM.

Za smještaj Tegeltije i članova njegovog kabineta u istom razdoblju potrošeno je ukupno 21.875 KM. 

Najskuplji smještaj imao je, očekivano, upravo Tegeltija, koji je po ovoj osnovi potrošio 4.275 KM državnog novca.

Vozač umjesto prijevoza 

No, za prijevoz nije potrošio ništa. Vjerojatno zato što ima pravo na službeno vozilo i vozača. Članovima njegovog kabineta je po ovoj osnovi isplaćeno 8.680 KM. 

Da ne bude zabune, sve ove isplate su izvršene u skladu s važećim zakonima, koji izabranim i imenovanim dužnosnicima omogućavaju sve ove beneficije. Međutim, postavlja se pitanje odnosa učinka i potrošenog novca. 

Naime, prema tvrdnjama izaslanika Arnauta, koje je iznio u upitu poslanom Tegeltijinom kabinetu, aktualni saziv Vijeća ministara od početka ove godine u parlamentarnu proceduru uputio je smo četiri zakona. Od 14 prioriteta koje nam je postavila EU ispunjen je samo jedan, piše Oslobođenje.

Međutim, Tegeltija nije odgovorio na Arnautovo pitanje smatra li da je ovoliki broj zakona zadovoljavajući.