Paprene cijene smještaja u sobama, apartmanima i hotelima na hrvatskoj obali, kao i skupe namirnice u trgovinama, a pogotovo hrane i pića u ugostiteljskim objektima, koje su nerijetko dvostruko više nego u BiH, turiste iz BiH tjeraju da na ljetovanje u susjednu Hrvatsku kreću "opskrbljeni", piše Avaz.

Nije rijetkost da bh. građani na more nose gotovo sve, od toaletnog papira do sokova, a sve da bi uštedjeli. Mnogi koji su ove sezone već bili na Hrvatskom primorju, uvjerili su se u paprene cijene u prodavnicama i kafićima, a posebno je, kako navode, preskupo voće na tržnicama.

S druge strane, Dragovan Petrović, predsjednik Udruženja potrošača RS, tvrdi da takozvani paradajz-turizam nema smisla, jer "cijene u susjednim zemljama nisu toliko divlje koliko se piše u medijima tokom ljetnih mjeseci".

- Mi smo uspoređivali cijene u BiH i u zemljama okruženja i to su male razlike. Cijena voća i povrća na Jadranu je za nekih deset posto viša nego u BiH, a ima artikala i koji su jeftiniji. Turisti se zbog uštede 40-50 KM izlažu riziku da budu sankcionirani na granici jer je u zemljama EU zabranjen unos hrane. Preporučujem građanima iz BiH koji putuju na ljetovanje u Hrvatsku da to ne rade jer neku značajniju uštedu neće napraviti - istaknuo je Petrović za Avaz.

Hrvatska je od 2013. godine članica Europske unije i od tada za bh. građane važe pravila kao i za sve ostale koji dolaze iz „trećih zemalja".

Prema informacijama dostupnim iz Carinske uprave Hrvatske, u tu zemlju se uopće ne smiju unijeti proizvodi od mesa i mlijeka. Preko graničnih prijelaza mogu se unijeti razumne količine hrane koje upućuju na to da se radi o količinama za osobne potrebe putnika i njegove obitelji, poput kruha, kolača, čokolade i konditorskih proizvoda, dodataka hrani, tjestenine, juha i začina te drugih prehrambenih proizvoda koji ne sadržavaju svježe ili prerađeno meso i proizvode od mlijeka ili ribe.

- Osobnim prtljagom putnika, odnosno predmetima u njemu, smatraju se odjeća, obuća, higijenske potrepštine te druga roba (osobni nakit, fotoaparati i kamere, laptopi i drugi mobilni električni uređaji, sportska oprema, predmeti za razonodu) u razumnoj količini, koji su putniku potrebni za vrijeme privremenog boravka - naveli su iz Carinske uprave Hrvatske.

Što je dozvoljeno unijeti u Hrvatsku

1 kilogram kave

16 litara piva

200 cigareta ili 250 grama duhana za pušenje

2 litra žestokog pića

4 litra vina

1 parfem od 50 mililitara

1 buket cvijeća

Svježe voće i povrće (osim krumpira) do 5 kilograma

Lijekove najviše za mjesec, uz potvrdu liječnika

Ljubimca uz veterinarski certifikat