Sigurno ste čuli za praznovjerje da prosuta sol donosi nesreću, a s obzirom na to da je nekada davano bila itekako skupa, ne čudi da se to smatralo lošim znakom. Danas je sol lako dostupna, ali uz onu kamenu, morsku i kraljicu zdravijeg okusa himalajsku, treba se odlučiti što odabrati i je li zaista jedna od njih vrijedna više cijene

Osnovna razlika između kamene odnosno stolne te morske i himalajske soli je način iskopavanja odnosno vađenja te koliko je pojedina vrsta obrađena, čime je djelomično izgubila vrijedna svojstva za naš organizam. Ukratko, kamena sol iskopava se u rudniku pa prerađuje prije slanja na police trgovina, morska nastaje isparavanjem vode i obično se dodatno ne prerađuje, a himalajska do nas stiže u svome izvornom obliku.

Svi hvale himalajsku sol, ali nema znanstvenih dokaza da je bolja od drugih

Kao najbolja među solima smatra se himalajska i skuplja je od kamene ili morske jer je najčišća. Himalajska sol smatra se najčišćom jer dolazi iz nezagađenog ekosustava staroga više od 250 milijuna godina, iskopava se u podnožju Himalaje i zatim ručno melje da obradom ne izgubi vrijedna svojstva. Zato obiluje s više od 80 minerala i elemenata zahvaljujući kojima je dobila naziv kraljevske soli i ima razne blagodati za ljudsko zdravlje.

Nakon isušivanja morske soli u njenom talogu također ostaju tragovi minerala, ali kako se himalajska sol ne obrađuje, većinom je smatraju boljom i kvalitetnijom od morske, što se odmah vidi i na puno višoj cijeni.

Uz lošu naviku pretjerivanja s dnevnim unosom soli, morska i posebno stolna sol povezuju se s povišenim krvnim tlakom i zadržavanjem vode u tijelu, a himalajska se zahvaljujući brojnijim mineralima i elementima preporučuje jer radi suprotno - omogućava prirodnu regulaciju elektrolita u tijelu i bolju apsorpciju nutrijenata uz detoksikaciju, piše Tportal.