Crna Gora je uvela novi zakon o potpunoj zabrani pušenja u javnim, zatvorenim prostorijama. Gdje još takva pravila važe? Koliko vam se puta dogodilo da se iz noćnog izlaska ili pića u gradu vratite s mirisima duhana u kosi i garderobi, a da čak ni vi, niti bilo tko iz vašeg društva nije povukao nijedan dim?

Pošto se i dalje ne zna kada će najava o zabrani pušenja na javnim mjestima biti provedena u djelo, ovakva slika će izgleda i dalje biti uobičajena u Srbiji. U susjednoj Crnoj Gori neće - pošto je kolovoz 2019. godine donio veliku promjenu za Crnogorce i njihove goste.

Počeo je važiti zakon koji zabranjuje pušenja u javnim, zatvorenim prostorijama, piše B92. Tako od prije nekoliko dana ukoliko zapalite cigaretu u nekom crnogorskom lokalu, uz piće možete da 'popijete' i kaznu koja ide i do nekoliko tisuća eura.

Pušenje je, prema novom propisu koji su crnogorski zastupnici usvojili u srpnju, dozvoljeno u kazinima i u posebnim prostorijama u lokalima koji su prilagođeni zakonskim propisima. Za razliku od Srbije, u kojoj su pušački i nepušački dijelovi lokala uglavnom u istoj prostoriji, u Crnoj Gori prostorije za pušače moraju biti posebno izolovane kako dim ne bi mogao da ide iz jednog u drugi dio.

Crna Gora, država koja je europski lider po prosječnoj potrošnji cigareta po pušaču - sa 4.125 cigareta - odlučila je izgleda tome stati na put. Oko 35 posto punoljetnih Crnogoraca puši, a u toj zemlji od raka pluća godišnje oboli oko 400 ljudi.

Podaci Instituta za javno zdravlje Crne Gore pokazuju da duhan konzumira svaki deseti maloljetnik starosti od 13 do 15 godina.

Kakva je situacija u regiji?

Čuvena parola 'pušiš k'o Turčin' izgleda može otići u povijest, pošto je i ta zemlja zabranila pušenje na javnim mjestima.

Ako živite ili planirate putovati u neku od zemalja regije, naići ćete na različita pravila o zabrani pušenja na javnim mjestima:

Hrvatska - djelimično zabranjeno u kafićima i pubovima, potpuno zabranjeno u restoranima;
Bosna i Hercegovina - nema zabrana, čeka se usvajanje Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, kojim bi trebala biti uvedena potpuna zabrana;
Makedonija - potpuna zabrana u kafićima, pubovima i restoranima;
Slovenija - dozvoljeno u posebnim prostorijama u kafićima i pubovima, potpuno zabranjeno pušenje u restoranima.