Vanjske temperature mogu imati veliki utjecaj na tlak u vašim gumama. Ovdje objašnjavamo što se događa s vašim gumama po vrućem vremenu i kako biste trebali prilagoditi tlak u gumama kako biste izbjegli ispuhavanje i druge probleme.

Trebate li viši ili niži tlak u gumama ljeti?

Ljeti tlak u gumama treba održavati na preporučenom od strane proizvođača vašeg automobila. Ljetno vrijeme znači da ćete možda morati smanjiti tlak u gumama umjesto da ga povećate, ali uvijek pazite da tlak u vašim gumama odgovara onome što je propisano.

Trebate li prilagoditi tlak u gumama tijekom ljeta?

Ne postoji pravilo da morate promijeniti tlak u gumama samo zato što je vrijeme postalo toplije. Bez obzira koje je godišnje doba, važno je da vaše gume budu što bliže preporučenoj razini tlaka. To pomaže u izbjegavanju neočekivanih problema kao što su ispuhivanje, povećano trošenje i probušene gume.

Nikako ljeti nemojte prilagođavati tlak u vašim gumama na naznačeni maksimalni tlak. Ostanite ispod njega da biste bili sigurni. Tlak u gumama mijenja se s temperaturom, što znači da se može mijenjati na dnevnoj ili čak satnoj bazi. Savjetujemo sa provjeravati tlak u gumama barem jednom mjesečno tijekom cijele godine u svim mjesecima.

Kako provjeriti tlak u gumama?

Prije nego počnete provjeravati tlak u gumama, morate biti svjesni preporučenih vrijednosti za vaše vozilo. Ako pogledate svoje gume, vidjet ćete broj koji se odnosi na tlak. To je maksimalni tlak koji se preporučuje za vaše gume. Kako biste pronašli idealnu razinu tlaka za svoje gume, otvorite vrata na strani vozača i pogledajte naljepnicu koju je proizvođač stavio s unutarnje strane vrata. Ovaj broj je onaj koji želite ciljati.

Zatim, vrijeme je da provjerite pritisak na vašim gumama. Slijedite ove korake:

1. Provjerite imate li mjerač tlaka u gumama. Oni se mogu nabaviti u većini prodavaonica automobilskih dijelova prilično jeftino.

2. S mjeračem u ruci pronađite ventile na gumama.

3. Uklonite češ na ventilu.

4. Umetnite ventil u otvor na zaobljenoj strani mjerača.

5. Očitajte mjerač počevši od najmanjeg broja. Otkriveni broj je tlak vaše gume.

6. Usporedite svoje očitanje s preporučenim tlakom od strane proizvođača. Ako je broj manji, morat ćete dodati više zraka u gumu, ako je broj veći morat ćete ukloniti zrak iz gume.

Kako toplo vrijeme utječe na tlak u gumama?

Temperatura općenito može imati veliki utjecaj na tlak u gumama. Visoke temperature podižu tlak u gumama. Niske temperature uzrokuju smanjenje tlaka u gumama. 12 stupnjeva promjene tlak u vašim gumama će se povećati ili smanjiti za 0.07 bara. Iako to možda nije velika stvar u blažim područjima s manjim promjenama temperature, može uzrokovati neke stvarne probleme u područjima gdje temperatura jako varira.

Mogu li gume eksplodirati u toplim ljetnim danima?

Gume mogu eksplodirati kada provode previše vremena u prenapuhanom stanju. Ako inače brinete o tlaku u vašim gumama, ali ih zaboravite provjeriti na posebno vrućem danu, malo je vjerojatno da će vam guma puknuti. Međutim, ako se tlak u gumama ne provjerava, može dovesti do toga da se gume istroše zbog pretjeranog napuhavanja.

U suštini, gume mogu eksplodirati u vrućim danima, ali to se događa samo kada se previše napuhana guma zanemari predugo. Sve dok redovito provjeravate tlak u vašim gumama i održavate preporučenu razinu tlaka zraka, malo je vjerojatno da će vam se guma ispuhati ili eksplodirati, osim ako na cesti postoji nešto što bi moglo uzrokovati tu štetu.

Autoklub