Savršeno skuhana riža za mnoge je nemoguća misija. Zašto je tako, teško je reći, jer skuhati rižu uopće nije teško. Jel‘ tako? Samo je ubacite u vodu i kuhate dok ne omekša, zar ne? E, sad smo vas uhvatili i vi ste jedan od onih koji se muče s loše kuhanom rižom. Još je gore ako toga niste ni svjesni. Bez brige, za čas ćemo to ispraviti jer skuhati rižu kako treba zaista nije teško, samo treba ubaciti još koji dodatni korak u gore opisan proces,.

Ponajprije, ako rižunmkuhate kao prilog, poželjno ju je prije kuhanja isprati pod mlazom vode. Na taj će se način isprati škrob koji uzrokuje da se zrna međusobno zalijepe.

Zatim je potrebno pravilno odmjeriti sastojke. Za većinu vrsta riže omjer je 1: 2 u korist vode. Zapamtite to i nema straha. Osim kad kuhate integralnu i slične komplicirane vrste riže. Tada treba puno više vode. Ali to je već posebna priča.

Ne zaboravite u vodu dodati sol, a nećete pogriješiti ni s malo maslaca. Nije loše ni vodu zamijeniti juhom, ali sve će ovisiti od jela uz koje rižu namjeravate poslužiti pa su ti detalji na vama.

Riža se dodaje tek nakon što je voda zakuhala. U tom trenu temperatura u teći će pasti pa više nećete vidjeti mjehuriće od vrenja, ali nemojte zbog toga doći u napast da pojačate vatru. Bolje je staviti poklopac na teću.

Evo za one koji sad pitaju "Zašto?": zato što ćete povećanjem temperature riskirati da voda ispari prije nego je riža skuhana, pa ćete se morati gnjaviti s podlijevanjem.

Kuhate li bijelu rižu, sve bi trebalo biti gotovo kroz 18-20 minuta, a ako ste se namjerili na smeđu, morat ćete se strpiti dodatnih deset minuta. Otprilike.

Skuhanu rižu maknite s vatre, poklopite i pustite je na miru par minuta, a zatim je, ako volite rastresitu, pahuljastu rižu, malo promiješajte vilicom. To će dodatno osigurati da se zrna međusobno ne zalijepe.

Slobodna Dalmacija