Zimska odjeća zbog svojeg sastava i vrsta tkanine zahtijeva drukčije održavanje od laganih ljetnih materijala. Osim toga, neke zimske odjevne predmete ne može se samo staviti u perilicu i oprati.

Zimske jakne i prsluci
Koliko ih često treba prati: dva puta u sezoni

Upute za pranje
Prečesto pranje zimskih jakni i prsluka nije preporučljivo, jer se perje kojim su punjeni može uništiti, stoga je dva puta u sezoni sasvim dovoljno. Jakne i prsluke možete prati u perilici rublja, no isključivo u hladnoj vodi, a izbjegavajte korištenje klasičnih deterdženata za rublje, jer oni će poravnati perje te će jakna izgledati spljošteno. Najbolje je koristiti posebno namijenjena sredstva za osjetljive tkanine, piše realsimple.com.

Što je još dobro znati
Nakon pranja, jaknu osušite u sušilici na niskoj temperaturi, a dobro je ubaciti i tri čiste teniske loptice koje će spriječiti da se perje spljošti. Kako biste izbjegli da se perje slijepi, jaknu dobro osušite, pa čak i ako budete trebali sušiti nekoliko puta u sušilici.

Vunene jakne i veste
Koliko ih često treba prati: nakon šest do sedam nošenja

Upute za pranje
I dok su pamučne deblje majice i obične veste vrlo lake za održavanje, jakne i veste od vune traže dodatnu njegu. Kako bi ovi odjevni komadi ostali mekani, glatki i bez 'mucica', vunene jakne i veste prije pranja okrenite na unutarnju stranu te ih u perilici perite s odjećom sličnih boja, a izbjegavajte pranje s odjećom koja bi mogla puštati mucice i sitne končiće. Vunene predmete svakako dva puta isperite kako bi otišao sav deterdžent, a sušite na zraku.

Što je još dobro znati
Ako vaše vunene jakne imaju vodootporni sloj na sebi, izbjegavajte omekšivač koji bi mogao smanjiti otpornost tkanine. Dlake kućnog ljubimca s vunene odjeće najlakše ćete skinuti uz pomoć gumenih rukavica.

Kape, šalove i rukavice potrebno je prati tri do pet puta u sezoni

Kape, rukavice i šalovi
Koliko ih često treba prati: tri do pet puta u sezoni

Upute za pranje
Posvetite više pozornosti ovim, po pitanju pranja, vrlo često zanemarenim odjevnim predmetima. 'Samo pomislite na šminku, znoj, masnoću kože, ostatke parfema te bakterije koje pokupite na rukavicama, i odmah ćete ih poželjeti dobro oprati', kaže Corinne Phipps, osnivačica Urban Darlinga. Ovisno o materijalu, kape, šalove i rukavice možete prati u perilici ili na ruke, a kožne šešire i rukavice očistite posebno namijenjenim sredstvima za kožu.

Što je još dobro znati
Nikada nemojte rukavice ostavljati u džepovima jakne i kaputa. Tkanina rukavica postane vlažna zbog ruku tijekom nošenja te se trebaju izračiti. Ako ih ostavljate u džepovima, mogle bi poprimiti neugodan miris po plijesni.

bljesak.info