Impresivne crkve i fascinantne katedrale oduvijek su izazivale emocije i divljenje, a u današnje vrijeme obavezna su postaja turističkih razgledavanja. Od onih većih i starijih, koje fasciniraju detaljima i načinom gradnje, do malih kapelica u koje stane tek nekoliko ljudi, svaka crkva ima svoju priču i posebno značenje za vjernike koji se u njoj okupljaju.

No jeste li se ikad pitali koja je najveća crkva na svijetu i gdje se nalazi? Odgovor, začudo, nije Rim, odnosno Vatikan, kao ni neka od pretežno kršćanskih zemalja zapada. Najveća crkva na svijetu je bazilika Notre Dame de la Paix, koja se nalazi u Yamoussoukrou, glavnom gradu Obale bjelokosti.

Crkva je veća i viša od Bazilike svetog Petra u Vatikanu

Bazilika Notre Dame de la Paix, čije ime znači "Naša Gospa mira", izgledom je vidljivo inspirirana Bazilikom svetog Petra u Vatikanu. Od najpoznatije katoličke i kršćanske crkve ipak je nešto veća. Duga je 190, široka 155, a visoka 158 metara. Prostire se na 30 tisuća četvornih metara, a dvorište površine tri hektara omeđeno je sa 128 stupova, visokih 21 metar i postavljenima u polukrug.

Crkva ima prepoznatljivu kupolu, nalik onoj na vatikanskoj crkvi, a njezin je promjer 90 metara, znatno više od vatikanskih 41 metar. Zanimljiva je činjenica Sveta Stolica uvjetovala dolazak pape na posvećenje crkve zahtjevom da kupola bude niža od one na bazilici Svetog Petra. Tako je i izgrađeno, no na kraju je na vrh dodan masivan križ pa je ukupna visina ipak premašila crkvu svetog Petra za 17 metara.

Gradnja je koštala 300 milijuna eura

Bazilika u Yamoussoukrou nije stara građevina. Ideja potječe iz 1983. godine, a izgrađena je između 1985. i 1989. godine. Gradnju je naručio tadašnji predsjednik Obale Bjelokosti Felix Houphouët-Boigny s idejom da transformira svoje rodno mjesto u administrativni glavni grad Obale Bjelokosti.

Za projekt je bio zadužen libanonski arhitekt Pierre Fakhoury, kojem je nalog doslovno glasio: izgradi najveću crkvu na svijetu. U gradnji je korišten talijanski mramor, a crkva je ukrašena sa 7000 četvornih metara vitraja iz Francuske. Ukupna je cijena gradnje bila 300 milijuna dolara, prenosi Putnikofer.

Svi stanovnici grada mogu istodobno prisustovati misi

Ova golema crkva može udobno smjestiti 7000 vjernika u klimatiziranoj unutrašnjosti, tu je još 11.000 stajaćih mjesta, a mramorni trg omeđen stupovima može ugostiti još 180.000 ljudi. To znači da cijeli vjerski kompleks može smjestiti 200.000 ljudi, odnosno da kompletno stanovništvo Yamoussoukra može istodobno prisustvovati misi.

Više izvora ipak navodi da, iako se mise redovno održavaju u bazilici, rijetko bude popunjena i polovica sjedećeg kapaciteta. U ukupnoj populaciji Obale Bjelokosti dominantna je religija islam, s udjelom oko 42 posto, kršćani (katolici i protestanti) čine oko 38 posto vjernika, a 12,5 posto izjašnjava se ateistima. Jedna od vizija inicijatora gradnje Houphouët-Boignyja bila je da bazilika postane mjesto hodočašća, no ona je do danas ostala neostvarena.