Ljeto je vrijeme kad velik broj Europljana odlazi na godišnji odmor. I dok neki biraju planine, drugi će svoj odmor radije provesti na obali i otocima. U Ookli su stoga odlučili testirati pojedine popularne lokacije za odmor diljem Europe i pronaći gdje posjetitelji mogu koristiti najbržu vezu za surfanje na vlastitom pametnom telefonu.

Podijelili su gradove u četiri kategorije koje bi mogle privući posjetitelje - velike gradove, popularne plaže, kulturna odredišta i šumske oaze. Potom su usporedili podatke za srednje brzine preuzimanja i latencije koje je moguće dobiti pomoću Speedtest Intelligencea, piše Zimo.

U kategoriji velikih gradova, pobjedu je uvjerljivo odnijela Skandinavija. Čak tri grada (Oslo, Stockholm i Kopenhagen) na samom su vrhu s brzinama preuzimanja iznad 136 Mbps. To znači da ćete iz ovih gradova najlakše uspostaviti videopoziv i obaviti ga bez ikakvih problema.

No, situacija s uspostavljanjem videopoziva na plaži nešto je drugačija. Na samom je vrhu francuski Biarritz, a slijedi ga Korčula.

Ove dvije lokacije imale su najbržu srednju brzinu preuzimanja na našem popisu života na plaži tijekom drugog tromjesečja 2022. od 155,65 Mbps odnosno 133,67 Mbps, iako to nije statistički značajna razlika. Varna, Bugarska i Faro, Portugal zaokružili su prva četiri sa 104,00 Mbps odnosno 101,74 Mbps, istaknuli su iz Ookle.

S druge strane, talijanski Amalfi i Cefalu imali su najlošije rezultate u ovom testiranju i savršene su destinacije za one kojima treba "digitalni detoks".

Za one koji radije biraju odmor u kombinaciji s kulturnim uzdizanjem i vole destinacije s dugom povijesti, Ooklini podaci kažu kako bi im destinacija trebala biti Tromsø u Norveškoj, Amsterdam u Nizozemskoj ili Bristol u Velikoj Britaniji. No, na visokom 4. mjestu našao se i Dubrovnik u kojem je brzina bila 82,17 Mbps, što je tek nešto malo manje od Bristola, ali tek četvrtina brzine koju korisnici mobilnog interneta mogu ostvariti u Norveškoj.

Oni kojima su veliki gradovi i plaže prenapučeni i trebaju malo mira i tišine, tu su šumske oaze diljem Europe. Iz Ookle ističu kako su alpski gradovi Innsbruck, Austrija i Digne-les-Bains, Francuska imali su najbržu srednju brzinu preuzimanja preko mobilnog telefona od 87,34 Mbps odnosno 67,30 Mbps, iako nije bilo statističkog pobjednika između ta dva grada.

Također nije bilo statistički značajne razlike između srednjih brzina preuzimanja u Zakopane, Poljska (43,52 Mbps); Killarney, Irska (35,90 Mbps); i Sighișoara, Rumunjska (30,48 Mbps).

Iako možda više volite biti izvan mreže u šumi, snažna i brza internetska veza vam može pomoći u navigaciji pomoću GPS-a, provjeriti nazive svih biljnih vrsta na koje nailazite ili potražiti pomoć u hitnim slučajevima, ističu iz Ookle.

Brzina mobilnog interneta možda nam nije svima najbitnija stavka kad odlučujemo o tome gdje bismo otišli na godišnji odmor, no zgodno je znati na kojim mjestima možemo bez problema gledati omiljene serije na pametnom telefonu ili se videopozivom javiti prijateljima i obitelji.