Svjetski mediji objavili su šokantne snimke i fotografije mora i karipskog otoka Roatana, koji se guši u plastičnom otpadu.
 
Fotografije koje su snimili znanstvenici prikazuju more prepuno plastičnog pribora za jelo, vrećica, boca i omota. Na jednoj od fotografija iz vode vidi se kako sloj otpada blokira sunčevu svjetlost, a objavljene su i snimke dubinskog zagađenja.
 

Organizacija za borbu protiv zagađivanja oceana Blue Planet Society navela je kako je moguće da je plastika stigla iz zagađene rijeke Montagua u Gvatemali, koja donosi veliku količinu smeća u more.
 

"Ovo je najgore zagađenje plastikom koje sam ikada vidio"
 
Stanovnica otoka Roatan Caroline Power podijelila je snimke i fotografije zagađenja na društvenim medijima kako bi podigla svijest o ovom problemu: "Razmislite o svom svakodnevnom životu. Koristite li još uvijek plastične vrećice, boce, omote?" Jedan od aktivista za očuvanje okoliša je izjavio da je ovo "najgori primjer zagađenja plastikom koji je ikada vidio".
 
 
U oceane svake godine odlazi otprilike 8 milijuna tona plastičnog otpada, a prema nekim procjenama bit će ga više nego riba do 2050. godine. Zagađenje šteti više od 600 vrsta diljem svijeta i neki znanstvenici ga nazivaju "šestim masovnim izumiranjem života na Zemlji".