Američki znanstvenici objavili su novo istraživanje koje pokazuje da se vječni led na Arktiku topi brže nego ikada, piše Guardian.
 
Znanstvenici američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) objavili su u utorak novo godišnje izvješće o promjeni klime na Arktiku. Naveli su da se permafrost, odnosno vječni led, otapa brže nego ikada, a morski led se zbog zagrijavanja vode otapa najvećom brzinom u posljednjih 1500 godina.

"Neviđeno u moderno doba": Arktik se zagrijava duplo brže nego ostatak svijeta
 
U izvješću se navodi da je zabilježeno slabije zagrijavanje nego u rekordno toploj 2016. godini, ali znanstvenici su i dalje zabrinuti jer se najsjevernija regija zagrijava duplo brže nego ostatak svijeta. Zagrijavanje na Arktiku je doseglo razinu neviđenu u modernom dobu, upozorava nova studija.
 
"Ono što se događa na Arktiku ne ostaje na Arktiku; to utječe na cijeli planet. Arktik ima ogroman utjecaj na cijeli svijet", izjavio je šef NOAA-a Timothy Gallaudet.
 

"Arktik je oduvijek bio Zemljin frižider, ali vrata frižidera ostala su otvorena"
 
Maksimalne razine zimskog leda na Arktiku u 2017. bile su najniže ikada u sezoni kada razina leda obično raste. Ovo je treća godina zaredom u kojoj su zabilježene rekordno niske razine leda, a mjerenja su započela 1979. godine. Ove dramatične promjene stigle su usporedno s povećavanjem razine ugljikovog dioksida u atmosferi, stoji u izvješću.
 
Ove promjene ne utječu samo na stanovnike sjevera, upozoravaju znanstvenici. Promjene na Arktiku između ostalog mogu dovesti do promjena u opskrbi ribom, a sve manje leda moglo bi uzrokovati iskorištavanje novih područja zbog resursa.
 
"Arktik je oduvijek bio Zemljin frižider, ali vrata frižidera ostala su otvorena", izjavio je Jeremy Mathis, vođa NOAA-inog programa za istraživanje Arktika.