Znanstvenici su prvi put u povijesti vidjeli veliku eksploziju koja je nastala kada je crna rupa progutala zvijezdu, javljaju svjetski mediji.

Znanstvenici su napokon uspjeli vidjeti stvaranje i širenje materijala koji se izbacuje kada supermasivna crna rupa proguta i uništi zvijezdu.

Dramatičan događaj viđen je prvi put ikada pomoću visoko specijaliziranih teleskopa koji promatraju par galaksija koje se sudaraju, nazvan Arp 299, oko 150 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje.

U središtu jedne od sudarajućih galaksija, zvijezda dvostruko veća od Sunca došla je preblizu crnoj rupi, koja je više nego 20 milijuna puta veća od našeg Sunca. Zvijezda je uništena i nastala je golema eksplozija. NASA je ranije objavljivala snimke ilustracija ovakvih događaja.

Teoretičari su već dugo nagađali da su ovakvi događaji u svemiru uobičajeni te da materijal uništene zvijezde stvara rotirajući disk oko crne rupe i emitira snažne zrake i vidljivu svjetlost, dok u isto vrijeme gura mlazove materijala prema van od polova diska, malo sporije od brzine svjetlosti. Sada su to prvi put uspjeli ugledati.
 

"Nikada prije nismo mogli izravno promatrati stvaranje i širenje eksplozije u ovakvom događaju", izjavio je Miguel Perez-Torres s Astrofizičkog instituta Andaluzije u Granadi u Španjolskoj.

"Ovaj događaj mogao bi biti samo vrh skrivenog ledenjaka"

Većina galaksija ima supermasivne crne rupe koje mogu privlačiti materiju i stvarati velike diskove na svojim rubovima. Međutim, te crne rupe većinom ne progutaju nikakvu materiju. Zbog toga svjedočenje ovom nasilnom događaju daje neviđen uvid u ono što se zapravo događa oko crne rupe.

"Crne rupe većinu vremena ne gutaju nikakav materijal i nalaze se u mirnom stanju", rekao je Perez-Torres. "Ovaj događaj mogao bi biti samo vrh ledenjaka do sada skrivenih događaja. Pomoću infracrvenih i radioteleskopa mogli bismo otkriti još mnoge ovakve događaje i učiti od njih", rekao je.

Istraživači su se prvotno usredotočili na spomenutu zvijezdu u potrazi za eksplozijom supernove u sudarajućim galaksijama. Na početku su mislili da vide eksploziju supernove, no kada se zvijezda nastavila širiti, shvatili su da je riječ o mlazu kojeg je izbacila crna rupa nakon što je rastrgala zvijezdu, piše index.hr