Astronomi su po prvi put snimili izravan dokaz vrtnje crne rupe. Radi se o supermasivnoj crnoj rupi u središtu susjedne galaksije Messier 87, čiju je sjenu snimio teleskop Event Horizon.

"Nakon što smo ranije uspjeli snimiti ovu crnu rupu teleskopom Event Horizon, glavno pitanje koje je ostalo bilo je vrti li se ova crna rupa ili ne", rekao je dr. Kazuhiro Hada iz Japanskog nacionalnog astronomskog opservatorija. "Sada je postalo jasno - ovo čudovište se doista okreće".

M87 nalazi se 55 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje i u njemu se nalazi crna rupa 6.5 milijardi puta masivnija od Sunca. Neposredno iza crne rupe nalazi se disk plina i prašine. Dio ovog materijala će pasti u crnu rupu, nestajući zauvijek. Ali djelić će biti izbačen iz polova crne rupe gotovo brzinom svjetlosti, piše Guardian. Teorijski modeli sugeriraju da je vrtnja crne rupe odgovorna za ovaj fenomen.

Najnoviji rad, objavljen u časopisu Nature, koristio je opažanja M87 iz globalne mreže radioteleskopa snimljena od 2000. do 2022. "Dobili smo nedvosmislen dokaz da se supermasivna crna rupa u M87 doista okreće, čime se poboljšava naše razumijevanje prirode supermasivnih crnih rupa", rekli su autori.

Astrofizičar Ziri Younsi je dodao da bi vrtnja crne rupe u budućnosti mogla dati uvid u kataklizmične događaje koji su doveli do njenog nastanka. "Činjenica da se vrti i da postoji nagib govori vam da se nešto prilično ludo dogodilo u prošlosti", rekao je. "U nekom trenutku njezine povijesti dogodilo se nešto nasilno, i sada imamo dokaz za to", dodao je.