Tropska oluja Barry, koja je u jednom trenutku ojačala i na uragan, pogodila je New Orleans osnažena je toplinom iz Meksičkog zaljeva na što su vjerojatno utjecale klimatske promjene, rekli su znanstvenici, ističući da će trend zagrijavanja zraka i mora dovoditi do sve snažnijih i kišnijih oluja.

Iako nijedna pojedinačna oluja ne može biti direktno povezana s klimatskim promjenama, trend sve toplijeg zraka i mora širom svijeta uzrokovao je uvjete koji bi, prema znanstvenicima, u prosjeku mogli dovesti do snažnijih oluja koje će donositi i više oborina.

"Prava povećana opasnost od zatopljenja je atmosfera koja je u stanju proizvesti oborine snažnijeg intenziteta", rekla je Jill Trepanier, stručnjakinja za ekstremne klimatske i vremenske prilike na Državnom sveučilištu Louisiana.

Rekla je da sve topliji oceani zbog velike količine vode koja isparava mogu dovesti do opasnih poplava.

Donji tok rijeke Mississippi već je mjesecima poplavljen nakon takozvanog "bombaškog ciklona" i drugih oluja koje su počele u ožujku, a koje su donijele velike kiše u Nebrasku, Iowu i Missouriju i tekle niz Mississippi.

"Poplave zapravo pomažu oluji", rekao je Kevin Trenberth, viši znanstvenik u američkom Nacionalnom centru za atmosferska istraživanja.

Neće sve oluje biti kišnije kao rezultat klimatskih promjena, ali će ih u prosjeku biti više, kažu znanstvenici.

U New Orleansu ne predviđaju se poplave

U nedavnoj rekordnoj kišnoj oluji, uragan Harvey poplavio je područje Houstona 2017., ubio 68 ljudi i uzrokovao materijalnu štetu procijenjenu na 125 milijardi dolara.

Uragan Katrina je 2005. pogodio područje New Orleansa kada je poginulo 1500 ljudi.

"Ovakve vremenske neprilike kroz sljedeće stoljeće postajat će sve gore", rekao je Andrew Dessler, klimatski znanstvenik i profesor atmosferskih znanosti na Texas A&M. Sveučilištu.

Uragan Barry pogodio je Louisianu u subotu, no na razini tropske oluje. Barry je postao prvi atlantski uragan 2019. no usporio je kada se približio gradu Intracoastal Cityju u Louisiani, te će ovaj puta New Orleans vjerojatno biti pošteđen najavljenih poplava.

Američki predsjednik Donald Trump bacio je sumnju na postojanje klimatskih promjena i povukao SAD iz Pariškog klimatskog sporazuma, međunarodnog sporazuma za borbu protiv klimatskim promjenama, rekavši kako sporazum opterećuje troškovima zemlju.

Hvalio se dokumentom o okolišu u govoru u Bijeloj kući ovog tjedna, ali nije spomenuo klimatske promjene te je povukao propise o razinama emisija ugljika svojeg prethodnika Baracka Obame.