NASA je možda osmislila rješenje za povratno putovanje na Mars. Naime, do sada je nedostatak goriva pri povratku na Zemlju predstavljao veliki problem za NASA-ine stručnjake i zbog toga je bilo teško planirati putovanje na Mars s ljudskom posadom. Ako su i postojali takvi planovi, putovanje je uvijek bilo osmišljeno kao jednosmjerno, bez mogućnosti povratka posade na rodni planet. Ključni problem je to što bi raketa koja bi sa sobom na Mars nosila gorivo za povratak bila preteška za lansiranje na Zemlji.

No stručnjaci sada rade na vrlo zanimljivom rješenju za nedostatak goriva. Planiraju iskoristiti tlo na Marsu i pretvoriti ga u raketno gorivo, javlja Science Alert.
 

Tlo na Marsu sadrži male količine vode

Kurt Leucht, vodeći znanstvenik NASA-e, objasnio je za IEEE Spectrum kako bi takva ideja mogla funkcionirati.

NASA-in sustav ISRU (In situ resource utilization) trebao bi izvući vodu iz Marsova regolita tj. iz tla upečatljive crvene boje. Naime, znanstvenici smatraju kako se u tlu na Marsu nalaze male količine vode.

Elektrolizom do raketnog goriva

Zatim bi putem elektrolize ISRU vodu razložio na kisik i vodik te dobiveni vodik pomiješao s ugljikom iz atmosfere Marsa. Time bi dobio metan koji se može koristiti kao raketno gorivo.

''Ova tehnologija mogla bi omogućiti ljudima da jednog dana neko vrijeme žive i rade na Marsu, a da se nakon toga mogu sigurno vratiti na Zemlju'', napisao je Kurt Leucht.

Sustav ISRU znanstvenici često nazivaju i "dust-to-thrust factory" (tvornicom prašine za potisak).