Izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HSS-a BiH, Karamatić, otvoreno je na jednoj od zadnjih sjednica Doma naroda Parlamenta BIH, kritizirao rad Visokog tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) koje kontinuirano i godinama otvoreno zanemaruje rješavanje i procesuiranje zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Ono što je gotovo pravosudno morbidno je to da nitko nije osuđen po zapovjednoj odgovornosti za zločine nad Hrvatima, pa ni za one gdje su Hrvati razapinjani na križ i gdje su im se odsjecale glave? U isto vrijeme, osobi koja je za navedeni zločin osuđena, zapovjedna odgovornost uzeta je kao olakotna okolnost, a navedeni je pred sudom izjavio kako je primio zapovijed da „pobije sve Hrvate!?

“Pravda je spora, ali u Bosni i Hercegovini je očito najsporija. Po kojim logičkim predispozicijama nekome možeš uzeti zapovjednu odgovornost kao olakotnu okolnost, a nakon što on bude osuđen nonšalantno zaboraviš kako je pred sudom izrečena konstatacija koja bi u pravnoj državi gdje bi na snazi trebala biti vladavina zakona bila promptni stimulans za pokretanje drugog postupka?

Očekuje li se od građana da se osjećaju ugodno u državi, a znamo da njome hoda i osoba koja je izdala zapovijed da se pobiju svi pripadnici jednog naroda?Hrvati polažu prava na mehanizme Visokog tužiteljskog vijeća u istoj mjeri kao i ostala dva naroda.Hrvatski predstavnici na svim nivoima vlasti trebaju zahtijevati da napokon netko odgovara za primjerice zločin u Uzdolu, gdje je više od 40 Hrvatica i Hrvata, djece i staraca, pobijeno? Hrvati koji su ukazali povjerenje strankama HNS-a to očekuju, a oni kojima su Hrvati ukazali povjerenje imaju odgovornost da postupke iniciraju.

Izostanak reakcija na rad Visokog tužiteljskog vijeća, gdje tek jedan hrvatski izaslanik zahtijeva rješenje i postavlja pitanja, definitivno nije način na koji se brane interesi hrvatskog naroda i ideala pravednosti. Samo zajedno možemo donijeti koliki toliki mir obiteljima pobijenih.Vrijeme je da zajedno i glasno to zatražimo.

Detaljno objašnjenje situacije pogledajte u videu: