Tri osobe inicijala I.V. (1966.), M.P. (1977.) i I.B. (1976.) uhićene su u utorak ujutro na području općina Ljubuški, Posušja i Mostara u akciji Federalne uprave policije.

Naime, pripadnici FUP-a su 19.11.2019. godine poduzeli aktivnosti iz svoje nadležnosti na području Zapadno-hercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kanona, u cilju realizacije Naredbe Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona i Kantonalnog Suda u Tuzli.

Ove aktivnosti su poduzete u sklopu višemjesečne istrage koju provodi spomenuto tužiteljstvo, vezano na dokumentiranje osoba koje se dovode u vezu s krivičnim djelom „Organizirani kriminal“ iz člana 342. stav 2., a u vezi s krivičnim djelom „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 383. stav 3. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Postupajući po Naredbi Kantonalnog suda u Tuzli, policajci vrše pretrese stambenih objekata na četiri lokacije u Ljubuškom, Posušju i Mostaru koji se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima.

''Prilikom lišenja slobode i pretresa navedenih osoba pronađeni su i oduzeti predmeti koji su traženi naredbom Suda, a koji će korišteni kao dokaz u krivičnom postupku. Osobe lišene slobode biti će kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Mostaru, te će u zakonskom roku biti predane Kantonalnom tužiteljstvu Tuzlanskog kantona'', naveo je FUP.

Bljesak.info