Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesty Internationala" priopćila je danas da posjeduje "pouzdane dokaze" o zlostavljanju i mučenju uhićenih u Turskoj nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara.

"Amnesty" u svom izvještaju tvrdi da su pojedini uhićeni bili podvrgnuti "batinanju i mučenju, uključujući silovanje u službenim i neslužbenim zatvorskim centrima u Turskoj".

Organizacija za zaštitu ljudskih prava navodi da su dobili izvještaje da je policija u Ankari i Istanbulu primoravala zatvorenike da i do 48 sati budu u neugodnim položajima.

"Amnesty" navodi da je uhićenima uskraćivana hrana, voda i medicinska njega, te da su izloženi verbalnom zlostavljanju i prijetnjama. Odvjetnici iz Ankare, koji zastupaju uhićene, rekli su "Amnesty Internationala" da su im klijenti ispričali da su vidjeli silovanje višerangiranih vojnih oficira.

"Amnesty International" napominje da su najvišerangirani oficiri bili izloženi mnogo gorem tretmanu od ostalih zatvorenika. Višerangirani turski dužnosnik negirao je tvrdnje "Amnesty Internationala" i poručio je da Turska podržava ljudska prava.

- Apsurdna je i sama zamisao da Turska, koja teži članstvu u EU, ne poštuje zakon. Kategorično negiramo optužbe i ohrabrujemo organizacije da nepristrasno izvještavaju o pravnim koracima poduzetim protiv osoba koje su hladnokrvno ubile skoro 250 civila - naglasio je dužnosnik.

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan kasno sinoć je izjavio da je poslije neuspjelog vojnog udara uhićeno ukupno 13.165 osoba, uključuući 8.838 vojnika, 2.101 suca i tužitelja, 1.485 policajaca, kao i 689 civila. Turski premijer Binali Yildirim istanuo je da su među uhićenima najmanje 123 generala i admirala.