Jedan Startup s Harvarda započeo je preliminarne eksperimente na biglovima te tvrdi kako može učiniti životinje mlađima dodajući nove DNK ‘upute’ u njihova tijela. I da, tvrde kako će proces jednoga dana biti primjenjiv i na ljude, piše Daily Mail.

Udvostručili trajanje života jednostavnih organizama

Rejuvenate Bio temelji svoja istraživanja na prijašnjim radovima koji su pokazali da ugađanje gena na jednostavnim organizmima poput crva i muha može udvostručiti trajanje njihovog života. Prijašnja su istraživanja pokazala kako davanje starijim miševima transfuzije krvi mlađih glodavaca može povratiti neke biomarkere na mlađi stupanj.

“Već smo napravili brojne testove na miševima i sad vršimo neke na psima, a zatim krećemo na ljude”, rekao je suosnivač startupa, poznati genetičar George Church ranije ove godine. Dodao je i da će se sam javiti za testiranja ako budu sigurna, te kako je cilj “imati tijelo i um 22-godišnjaka, ali iskustvo čovjeka od 130 godina”.

Radi se o privatnoj i izuzetno zatvorenoj tvrtki, no dokumenti koje je nabavio MIT Technology Review pokazuju kako je Renuvenate testirao svoju genetsku terapiju na četiri bigla iz Veterinarske škole Tufts u Bostonu.

Profitabilna terapija

Church je naglasio da čak i ako se pokaže da terapija pomlađivanja ne djeluje na ljude, biti će profitabilna i ako bude djelovala samo na pse. “Psi predstavljaju cijelo jedno tržište”, rekao je Church u Bostonu prošlog tjedna. “Ne radi se samo o velikom organizmu bliskom ljudima. Oni su nešto za što su ljudi spremni platiti, a proces dobivanja potrebnih dozvola za testiranja na psima ide puno brže. Vršiti ćemo pokuse na psima, i to će biti proizvod, koji će plaćati za složenija testiranja na ljudima.” Rajuvenate Bio već je tako dobio financijska sredstva od Zapovjedništva za specijalne operacije Sjedinjenih Država za istraživanje mogućih ‘pojaćanja’ vojnih pasa.

Churchov laboratorij u Harvardu počeo je 2015. pokušavati pomladiti miševe pomoću genetske terapije i alata za preuređivanje gena CRISPR. Genetske terapije unesu DNK upute u virus, koji zatim napadne stanicu životinje.

Laboratorij je testirao 60 različitih genetskih terapija na miševima. Prijašnje su studije pokazale poboljšanu funkcionalnost srca samo nekoliko tjedana nakon davanja ‘čudotvornog lijeka’ Rapamycina, što je potaknulo daljnja istraživanja o mogućnosti produljenje životnog vijeka pasa. Rapamycin je bakterijski nusporizvod otkriven u tlu Uskrsnog otoka. Već se koristi kod pacijenata s transplantiranim organom kako bi se spriječilo odbijenje istog a znanstvenici kažu kako može poboljšati učenje i pomoći u tretiranju smanjenja kognitivnih sposobnosti.

net.hr