Cijena nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 85 dolara, poduprte smanjenom proizvodnjom u SAD-u zbog polarnog vala i nadom da će ublažavanje koronamjera u Kini oživjeti potražnju za gorivom.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 56 centi nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 84,48 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 35 centi višoj cijeni, od 79,91 dolar.

Zatvorena tržišta

Tržišta Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a bila su u ponedjeljak zatvorena zbog božićnih praznika, prenosi Hina.

Trgovci već tjednima očekuju ublažavanje stroge kineske politike nulte tolerancije prema covidu koja je zakočila gospodarsku aktivnost i mobilnost građana i smanjila potražnju za gorivom.

U ponedjeljak kineska Nacionalna zdravstvena komisija objavila je da od 8. siječnja gosti iz inozemstva više neće morati u karantenu, signalizirajući ublažavanje ograničenja na granicama koje su uglavnom zatvorene još od 2020. godine.

"Trgovci i investitori definitivno su se nadali takvom potezu", rekao je Naeem Aslam iz Avatradea.

Najavljena promjena kineskih epidemioloških mjera pomogla je dionicama, dok je dolar oslabio, ojačavši kupovnu moć kupaca nafte s drugim valutama, a time i potražnju.

Potporu cijenama nafte pružila je i zabrinutost zbog prekida u opskrbi u SAD-u koje su izazvale zimske oluje, rekao je Kazuhiko Saito iz Fujitomi Securitiesa.

Neće još dugo rasti

"No, vremenske prilike u SAD-u trebale bi se ovog tjedna poboljšati, što znači da cijene možda neće još dugo rasti", napomenuo je Saito.

Od petka su duž obale Meksičkog zaljeva zatvoreni kapaciteti koji prerađuju oko 1,5 milijuna barela nafte dnevno. Zamrznuti su i kapaciteti za proizvodnju nafte i plina od Sjeverne Dakote do Teksasa, što je smanjilo opskrbu.

Trgovce brine i moguće smanjenje ruske proizvodnje.

Rusija bi zbog cjenovnog limita mogla smanjiti proizvodnju nafte u idućoj godini za pet do sedam posto, citirala je u petak novinska agencija RIA riječi potpredsjednika vlade Alexandera Novaka.

Zbog praznika Organizacija zemalja-izvoznica nafte danas nije objavila koliko je u ponedjeljak stajao barel košarice nafte njezinih članica. Prošli četvrtak stajao je 81,14 dolara.