Među omiljenom zimnicom svoje mjesto su osigurale paprike punjene kupusom.

Za ovu tradicionalnu, fermentiranu salatu bit će vam potrebno kvalitetno povrće, sol i voda, savjetuje Agroklub.

Staklene tegle ili plastičnu posudu dobro operite, kao i poklopce.

Sastojci

- 3 do 4 kilograma kupusa,
- Oko 5,5 kg paprika babura,
- Sol za soljenje,
- 5 litara vode i 150 g soli za presolac.

Priprema

- Glavice kupusa očistite od vanjskog oštećenog lista i odsijecite dio korijena. Isijecite ga sitno kao kada pravite ribanac.

- Nariban kupus posolite manjom količinom soli, oko dvije kašike, rukama izmiješajte i izgnječite. Ostavite ga sljedećih sat vremena kako bi postao mekaniji i pustio svoj sok.

- Plodove paprike koji su čvrsti i zdravi očistimo od peteljke i unutarnjeg sadržaja. Operemo ih i poredamo na ubrus ili krpu s otvorom okrenutim na dno kako bi se ocijedile i prosušile. Unutrašnjost paprike samo malo posolite, natrljajte, da i one postanu mekše.

- Punite ih kupusom. Napunjene redajte u staklenu teglu ili plastičnu kantu. Ako vam ostane kupusa slobodno ga poredajte po paprikama, ali na vrhu moraju biti paprike.

- Presolac napravite od vode i soli. Sve dobro izmiješajte kako bi se sol rastvorila. Prelijte ga preko punjenih paprika koje moraju biti potpuno u slanom rastvoru.

- Na vrh stavite plastičnu rešetku i opteretite da biste ih spriječili da isplivaju. Poslije dvije sedmice završit će se proces kiseljenja i ova zdrava, fermentirana zimnica je spremna za jelo.