Oko 8 000 francuskih Židova bi do kraja 2015. godine trebalo napustiti Francusku, priopćilo je Ministarstvo za migraciju Izraela.

Glasnogovornik ovog ministarstva je u izjavi za AFP kazao kako se radi o "nazapamćenom rekordu" odlaska Židova iz Francuske, u kojoj živi između 500.000 i 600.000 pripadnika ove zajednica, što je čini najvećom židovskom zajednicom u Europi i trećom u svijetu, nakon Izraela i SAD-a.

Nakon napada na prodavnicu košer proizvoda u Parizu u siječnju ove godine, izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je Židove iz Francuske i Europe da se presele u Izrael.

Razlozi odlaska Živoda su jačanje osjećaja fizičke nesigurnosti i neizvjesnosti na ekonomskom planu, naveo je glasnogovornik ove organizacije Avi Mayer.

- Jake i dugogodišnje veze između francuskih Židova i Židovske države kao i osjećaj da će im Izrael priuštiti mogućnosti za bolju budućnost dovela je do toga da izaberu Izrael - kazao je Mayer.

Prema podacima Židovske agencije za Izrael ove godine je u tu zemlju uselilo 30.000 Židova, najviše u posljednjih 15 godina.