Trideset troje palestinskih prosvjednika ozlijeđeno je u subotu u sukobima s izraelskom vojskom na granici između Izraela i Gaze, priopćila je udruga Crvenog polumjeseca.

Sukobi su izbili između više stotina prosvjednika i izraelskih vojnika stacioniranih na granici između Izraela i Gaze, dok su tisuće ljudi prosvjedovale želeći na taj način obilježiti godišnjicu prosvjeda Velikog marša za povratak.

U priopćenju za medije palestinska udruga Crvenog polumjeseca izvijestila je da su u sukobima ozlijeđene 33 osobe. Četiri su zadobile prostrijelne rane, dvije su ranjene gumenim mecima, 12 ih je pogođeno kanistrima sa suzavcem, a 15 ih je imalo problema s dišnim sustavom zbog udisanja suzavca.

Izraelska vojska: 30.000 prosvjednika bacalo kamenje i palilo gume

Izraelska vojska izvijestila je da se u pograničnom području Gaze okupilo oko 30.000 prosvjednika koji su bacali kamenje i palili gume.

"Izraelska vojska pokušava rastjerati prosvjednike te ispaljuje gumene metke i suzavac u skladu sa standardnim operativnim postupkom", stoji u priopćenju vojske.

Šef Hamasa Ismail Haniyeh i visoki dužnosnik egipatske sigurnosno-obavještajne službe posjetili su područje kako bi se uvjerili u primjenu provedbe sporazuma o miru, dogovorenog između palestinskih frakcija i Izraela pod nadzorom Egipta, rekli su pripadnici snaga sigurnosti i očevici.

Izraelska vojska upozorila je stanovništvo Gaze da ne prilazi ogradi za vrijeme prosvjeda te da se zadrži na udaljenosti od 300 metara od ograde.

Abdulatif el-Kanu, glasnogovornik Hamasa, ranije je kazao da je "Veliki marš za povratak“ važan korak prema prekidu izraelske blokade i ostvarivanju prava na povratak. Podsjetio je da se navršava godina od početka održavanja masovnih prosvjeda ne granici s Gazom.

Palestinci od 30. ožujka na granici Pojasa Gaze i Izraela organiziraju mirne demonstracije pod nazivom "Veliki marš za povratak" zahtijevajući povratak na teritorij s kojega su protjerani, kao i ukidanje blokade Gaze uvedene 2006. godine.

Palestinci svake godine obilježavaju "Dan zemlje" kako bi se prisjetili 30. ožujka 1976. godine kad im je Izrael oduzeo više tisuća hektara zemlje.