Ruske snage intenziviraju napade iz kopna i iz zraka kako bi zauzeli istočni ukrajinski grad Avdiivku, rekao je najviši gradski dužnosnik. "Stvari u sektoru Avdiivka postale su još teže. Intenzitet sukoba je u porastu već neko vrijeme", rekao je šef vojne uprave Avdiivke Vitalij Barabaš za medijsku kuću Espreso TV.

"Rusi su otvorili još dva sektora iz kojih su započeli napade - u smjeru Donjecka... i u takozvanoj industrijskoj zoni. Neprijatelj pokušava jurišati na grad iz svih smjerova", dodao je. Dužnosnici kažu da nijedna zgrada nije ostala netaknuta nakon mjeseci bitaka u gradu poznatom po golemoj koksari. Ostalo je manje od 1500 stanovnika od 32.000 prije rata.

Ukrajinci ranije tvrdili da su prikliještili Ruse kod pruge

Velik dio borbi usmjeren je na industrijsku zonu i koksaru. Barabaš je ranije rekao da su ukrajinske snage posljednjih dana potisnule ruske snage u blizini Stepova, sela sjeverozapadno od Avdiivke, prikliještivši ih u blizini željezničke pruge.

Ukrajinski i zapadni vojni analitičari kažu da je Rusija pretrpjela velike gubitke, iako se bitka za grad rijetko spominje u službenim ruskim vojnim depešama. Ruski vojni blogeri također su izvijestili o ukrajinskim uspjesima u blizini Avdiivke prošlog tjedna. Jučer su ruski izvještaji rekli da su moskovske trupe osigurale kontrolu nad industrijskom zonom i da pokušavaju upasti u koksaru.

Simbol ukrajinskog otpora

Grad, koji je nakratko bio u rukama proruskih separatista koje je Rusija naoružala 2014., linija je bojišnice u tom području i simbol ukrajinskog otpora.  

Institut za ratne studije (ISW) iz SAD-a u nedjelju je objavio da su "potvrđena napredovanja" Rusa sjeverozapadno i jugoistočno od Avdiivke. Ukrajinci su "nastavili protunapade" u tom području, no nisu uspjeli, po ISW-u.

Glasnogovornik ukrajinske vojske Andrij Kovaljov je rekao da se na južnoj bojišnici ukrajinske snage dobro drže kod Robotina, sela čije je oslobađanje koncem kolovoza produbilo nade u proboj. Rusi su pokušali ponovno zauzeti svoje pozicije, ali nisu uspjeli, rekao je.

Kod Hersona, ruske snage fokusirane su na obranu i pokušavaju otjerati Ukrajince s okupirane obale Dnjepra gdje je Kijev zauzeo položaje, rekao je. Ukrajinci su učvrstili položaje na toj obali Dnjepra, što su potvrdili ruski blogeri i vojni stručnjaci, i to bi mogao biti najveći napredak ukrajinske vojske zadnjih mjeseci.