Patrolni brod ruske Crnomorske flote Sergej Kotov pogođen je i uništen tijekom noćnog napada koji je organizirala ukrajinska vojno-obavještajna agencija (HUR), objavila je agencija jutros, prenosi Kyiv Independent. Vijesti o napadu na ruski brod stižu nakon noćnih eksplozija na okupiranom poluotoku, usred kojih je zatvoren Krimski most.

Nekoliko ukrajinskih medija izvijestilo je ranije da su rusko plovilo pogodili ukrajinski mornarički dronovi.

Prema ukrajinskoj vojnoj obavještajnoj službi, brod je pretrpio štetu na krmi te lijevom i desnom boku. Sergej Kotov navodno je bio lociran u blizini Krimskog tjesnaca kada su ga napali pomorski dronovi domaće proizvodnje Magura V5.
 


"Cijena potopljenog broda je oko 65 milijuna dolara", napisala je ukrajinska agencija. Andrii Jusov, glasnogovornik vojne obavještajne službe, rekao je za Radio Slobodna Europa da se sudbina posade broda rasvjetljava. "Ima poginulih i ranjenih, ali postoji mogućnost da se dio posade uspio evakuirati", istaknuo je. Rusko ministarstvo obrane nije komentiralo napad.

Ukrajinska pravda, velika ukrajinska medijska kuća, izvijestila je u utorak da je ruski patrolni brod Project 22160 Sergej Kotov tijekom noći pogođen besposadnim plovilom.

Andrij Jermak, šef kabineta predsjednika Vladimira Zelenskog, objavio je na Telegramu da je "ruska crnomorska flota simbol okupacije. Ne toleriramo je na ukrajinskom Krimu", očito se referirajući na napad.

Sergej Kotov je navodno već bio pogođen mornaričkim bespilotnim dronovima kada i drugi patrolni brod, Vasilij Bjkov, u rujnu 2023. Rusko Ministarstvo obrane tvrdilo je da su plovila uspjela odbiti napad.

Dana 14. veljače ruski desantni brod Cezar Kunikov potopljen je u Crnom moru nakon što su ga napali ukrajinski mornarički dronovi. Sada je samo pet desantnih brodova ostalo u službi ruske Crnomorske flote od prethodnih ukupno 13, rekao je glasnogovornik ukrajinske mornarice Dmitro Pletenčuk.

Ukrajina je u više navrata nanijela žestoke udare ruskoj crnomorskoj floti od početka rata, uključujući potapanje krstarice Moskva u travnju 2022. i razorni raketni napad na sjedište flote na okupiranom Krimu u kojem je navodno ubijeno više od 30 časnika.
 


Krimski most bio zatvoren osam sati

Do napada je došlo u blizini Krimskog mosta. Most je, kako piše ruska Pravda, bio zatvoren osam sati. Razlog zatvaranja mosta se ne navodi.  Željeznički promet privremeno je zaustavljen na mostu koji povezuje poluotok Krim s ruskim kopnom, prema objavama na Telegramu krimskog dužnosnika kojeg je postavila Moskva.

Promet na autocesti također je nekoliko sati bio obustavljen, a ponovno je pokrenut nešto prije 8 sati, objavila je na Telegramu ruska uprava mosta.

Savjetnik u ukrajinskom MUP-u Anton Geraščenko objavio je snimku koja navodno prikazuje udar na ruski brod. Na snimci se vidi velika eksplozija u daljini, a nastala je s nekog od susjednih brodova.