Zračni udari koji se pripisuju američko-britanskoj koaliciji pogodili su lučke i male gradove u zapadnom Jemenu, ubivši najmanje 11 ljudi i ranivši 14 dok su branili trgovačke brodove, izjavio je Reutersu glasnogovornik jemenske međunarodno priznate vlade.

Prijavljeno je najmanje 17 zračnih napada u zemlji, uključujući glavni lučki grad Hodeidah i luku Ras Issa, prema Al Masiri, glavnoj televizijskoj kući koju vode Huti. Udari dolaze samo nekoliko dana nakon prvih civilnih žrtava i gubitka plovila otkako su Huti koje podupire Iran počeli napadati trgovačke brodove u studenom u znak solidarnosti s Palestincima koje napada Izrael.

Napadi se također podudaraju s prvim danom svetog islamskog mjeseca ramazana, razdoblja posta za muslimane. Unatoč odmazdi američko-britanske koalicije i drugih mornarica, Huti su pojačali svoju kampanju napada na trgovačka plovila u jednom od najprometnijih plovnih putova na svijetu.

Huti napali američki brod

Huti su u srijedu u napadu u luci Adena ubili tri člana posade grčkog broda True Confidence koji je plovio pod zastavom Barbadosa. To se dogodilo nekoliko dana nakon potonuća teretnog broda Rubymar, koji je potonuo otprilike dva tjedna nakon što ga je 18. veljače pogodio hutistički projektil.

Mnogi brodovi sada idu na duža i skuplja putovanja oko afričkog Rta dobre nade kako bi izbjegli opasnu rutu kroz Adenski zaljev i Crveno more do Sueskog kanala - što znatno povećava troškove prijevoza. Prema televizijskoj izjavi vojnoga glasnogovornika skupine Yahya Sare, Huti su rano jutros gađali i ono što je opisano kao "američki brod Pinocchio" u Crvenom moru.

Skupina će pojačati svoje operacije u znak solidarnosti s Palestincima u ratu u Gazi, rekao je Sarea u govoru.