Sjediinjene Države i Velika Britanija započeli su napade na ciljeve povezane s Hutima u Jemenu. To je prvi put da su napadi pokrenuti protiv skupine koju podupire Iran, a otkako je krajem prošle godine počela gađati međunarodne brodove u Crvenom moru.

Dužnosnici su otkrili da su napadi izvedeni zrakoplovima, brodovima i podmornicama, da su Australija, Kanada, Bahrein i Nizozemska pružile potporu operaciji, a da je ciljano više od deset lokacija.

Glavni grad Sana, kao i gradovi Saada i Zamar te pokrajina Al-Hudaida samo su neki od ciljeva napada, potvrdio je dužnosnik Huta, nazvavši te napade "američko-cionističko-britanskom agresijom".

Ranije u četvrtak, vođa Huta je izjavio da svaki američki napad na tu skupinu neće proći bez odgovora.
 


Huti: Kad odgovorimo na napade, doći će do eskalacije sukoba kojem nitko ne zna kraj

Vođa Hutija, Mohammed al-Bukhaiti, rekao je kako će SAD i Velika Britanija "uskoro shvatiti" da su napadi na Jemen "najveća ludost u njihovoj povijesti". Rekao je da su požalile ranije napade.

"Amerika i Britanija pogriješile su kad su pokrenule rat protiv Jemena jer nisu imale koristi od svojih prethodnih iskustava", napisao je na X-u. "Svaki pojedinac na ovome svijetu suočen je s dva izbora - stati ili uz žrtve genocida ili uz njegove počinitelje", dodao je.

"Na bilo kakav udar protiv nas odgovorit ćemo apsolutno, bez imalo sumnje, svom snagom i odlučnošću, a regija će biti na rubu eskalacije kojoj nitko ne zna kraj", rekao je Nasreddin Amer, zamjenik tajnika za informiranje Hutija.

"SAD i Britanija platit će visoku cijenu"

Zamjenik ministra vanjskih poslova Husa Hussein al-Izzi dao je izjavu za jemenski TV kanal Al-Masirah.

Rekao da će SAD i Velika Britanija "platiti visoku cijenu" za "ovu očitu agresiju".

Huti će nastaviti gađati brodove koji idu prema Izraelu unatoč udarima SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je glasnogovornik Hutija Mohammed Abdulsalam te dodao da nema opravdanja za napad u Jemenu.

"Republika Jemen je izložena očitoj američko-britanskoj agresiji kako bi se zaštitio Izrael i zaustavile jemenske operacije podrške Gazi.

Počinili su glupost ovom izdajničkom agresijom i bili su u krivu ako su mislili da će odvratiti Jemen od podrške Palestini i Gazi.

Jemen će ostati uz Gazu.

Nema apsolutno nikakvog opravdanja za ovu agresiju na Jemen, jer nije bilo prijetnje međunarodnoj plovidbi u Crvenom i Arapskom moru, ciljali smo izraelske brodove ili one koji idu prema lukama okupirane Palestine", napisao je na Twitteru.

Stigle reakcije Rusije, Irana, Hezbolaha...

Rusija je zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi se raspravljalo o udarima.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani izdao je priopćenje u kojem se navodi da zemlja oštro osuđuje američko-britanski napad na jemenske Hutije, prenosi Nournews. "Snažno osuđujemo vojne napade koje su jutros izveli Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo na nekoliko gradova u Jemenu... Smatramo da je to jasno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jemena te kršenje međunarodnih zakona, propisa i prava."

Militantna skupina Hezbolah u Libanonu također je osudila akciju. Skupina, koja je jedna od nekoliko u regiji koja se slaže s Iranom, rekla je: "Američka agresija još jednom potvrđuje da su SAD puni partner u tragedijama i masakrima koje je počinio cionistički neprijatelj u Gazi i regiji."

Saudijska Arabija pozvala je na suzdržanost i "izbjegavanje eskalacije", a ministarstvo vanjskih poslova reklo je da pozorno prati situaciju s "velikom zabrinutošću". Posljednjih je mjeseci bila uključena u mirovne pregovore s Hutijima.