Zenički rudari, koji su jučer u drugoj smjeni odbili sići u svoje jame, proizvodnju nisu obnovili ni jutros u prvoj smjeni - potvrdio je Feni predsjednik Sindikata zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica (ZDRMUZ) Elvedin Avdić.

Sindikat je jučer, nakon četverodnevnog jednostanog štrajka upozorenja na početku prve smjene, a zbog nemogućnosti da ispuni sve zakonske uvjete za realizaciju generalnog štrajka, jučer i otkazao generalni štrajk. Rudari, međutim, nisu bili zadovoljni takvim rješenjem te su, uprkos tome, odbili sići u jame.

Rudari ultimativno zahtijevaju isplatu travanjske plaće i naknade za topli obrok, kao i od ppduzeća zaustavljenih, a neplaćenih rata kredita bankama, koje su im rate skidale s njihovih osobnih računa. Do ispunjenja uslova, najavili su kako neće raditi, odnosno da će biti u radničkom neposluhu.

''Ništa se nije promijenilo od jučer. Radnici dolaze radi evidencije, ali neće biti obnovljena proizvodnja. Tako su odlučili još jučer, dok ne dobiju plaću'' - kaže Avdić.

Rudari nisu bili zadovoljni ni jučerašnjim objašnjenjem direktora Mensura Hukića, koji im je prenio kako je, zaključno s 23. svibnjem, račun poduzeća blokiran zbog 4.673.358,81 KM blokada od dobavljača i 35 bivših i sadašnjih radnika koji su tužili poduzeće zbog neuplaćenih obveza za mirovinsko-invalidsko osiguranje.

Hukić je kazao da, i da nije pomenutih blokada, zbog nedovoljne proizvodnje nemaju dovoljno novca za isplatu travanjske plaće, koja je trebala biti isplaćena najkasnije do jučer, 25. svibnja, odnosno da im nedostaje 1.401.000 KM.

Rudari su zahtijevali da menadžment preduzeća njihov problem riješava zajedno s Vladom Federacije Bosne i Hercegovine i vladajućim društvom Javnim poduzećem Elektroprivreda BiH te su zahtijevali dolazak federalnog premijera Nermin Nikšića i direktora JP EPBiH Admira Andelije.