Danas Saudijsku Arabiju očekuju općinski izbori. Iako po prvi put u povijesti te zemlje žene mogu glasati i biti kandidatinje, one su i dalje tretirane na užasne načine.

Blizu 900 žena kandidiralo se na predstojećim općinskim izborima u Saudijskoj Arabiji što predstavlja  značajan iskorak prema demokratizaciji društva u toj bogatoj kraljevini. Nakon brojnih protesta prethodnih godina, pokojni kralj Abdullah 2011. godine je izdao odobrenje kojim se daje pravo ženama da mogu glasati na predstojećim izborima.

Prvi izbori u Saudijskoj Arabiji održani su 2005. godine, nakon pauze od čak 40 godina. Zbog strogih zakona žene dosad nisu smjele glasati niti su mogle biti izabrane.

Međutim, odnos prema ženama u bogatoj zemlji i dalje je ispod bilo kakve razine.

Primjerice, po zakonu svi punoljetni građani Saudijske Arabije mogu glasovati na izborima, no to ne važi i za žene, čiji je broj ograničen.

Za glasanje se prijavilo samo 131.000 žena dok će glasovati 1.35 milijuna muškaraca. Pozicije za koje se žene kandidiraju su striktno ograničene na održavanje ulica, javnih parkova i brigu o deponijama. O vlasti nema ni govora.

Žene u Saudijskoj Arabiji ne smiju izaći na ulicu ukoliko nisu potpuno pokrivene. Saudijci imaju jedan od najstrožih zakona po pitanju odijevanja žena, koje na ulicu mogu izaći jedino ukoliko im je pokriveno cijelo tijelo. Otkrivene su samo oči i šake s tim da oči ne smiju biti upadljivo našminkane. Religijska policija "Mutaween" brine o tome poštuju li žene stroga pravila, a ukoliko to nije slučaj, uhvate ih i prebiju.

Ne smiju u javnost bez pratnje

Saudijke se nipošto ne smiju sastajati s muškarcima izvan zatvorenog prostora, osim ako se radi o bliskim srodnicima.

Žena također ne smije na ulicu izaći sama, već uvijek mora biti u pratnji obitelji, oca ili supruga. Saudijske kuće čak imaju posebne ulaze za muškarce i žene Ista praksa uvedena je u školama, fakultetima i uredima.

Ženama u Saudijskoj Arabiji također je zabranjeno voziti. Ta je radnja označena kao "haram", što znači da je strogo zabranjena za žene. One žene koje su se bunile protiv ovog zakona obično su završavale u zatvoru.

Ženama je zabranjeno otvoriti vlastiti račun u banci, putovati, raditi javne poslove, ili čak obavljati određene liječničke zahvate bez dozvole muža ili oca.