Brzo širenje virusa Zika rezultiralo je upućivanjem apela vlada u Južnoj Americi ženama da ne ostaju trudne najmanje dvije godine.

Ovaj apel je u sklopu mjera koje imaju za cilj izbjegavanje urođenih defekata povezanih s bolešću koju prenosi komarac, piše Washington Post.

Ono što se donedavno smatralo rutinskim zdravstvenim problemom u zemljama gdje je određena vrsta komarca prisutna, preraslo je u potencijalno opasan fenomen zbog čega je stanovništvo nekoliko država zamoljeno da odgodi rađanje djece.

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je kako je najmanje 20 država ili teritorija u regiji, uključujući Barbados i Boliviju, Guadelupe i Gvatemalu, Portoriko i Panamu, zabilježilo pojavu ovog virusa.

Iako je virus Zika prvi put zabilježen još u 1940-im, u posljednjih nekoliko mjeseci se pojavio veliki broj slučajeva u Južnoj Americi. Najteže pogođena zemlja je Brazil gdje je više od milijun ljudi zaraženo ovim virusom.

U posljednja četiri mjeseca, vlasti su primile izvještaje  o gotovo 4.000 slučajeva u kojim je virus izazvao oboljenje mikrocefaliju, odnosno abnormalnu malu glavu u novorođenčadi. Pored male glave, ova bolest je povezana i s poteškoćama u razvoju.

Kolumbija, koja dijeli granicu s Brazilom, reagirala je na vlastitu epidemiju virusa Zike, a prijavljeno je oko 13.000 zaraženih, tako što moli žene da ne ostaju trudne u idućih nekoliko mjeseci.

Druge zemlje, poput Jamajke i Hondurasa, također mole ženski dio stanovništva da ne zatrudni u skorije vrijeme. El Salvador moli svoje stanovnike da se suzdrže od planiranja obitelji do 2018. godine.