Prošla godina bila je jedna od najtoplijih u povijesti mjerenja, pokazala je to jučer objavljena studija Američkog meteorološkog društva.

Studija je još jedan od dokaza da se naš planet zagrijava brže nego ikada u modernoj povijesti. Na studiji "Stanje klime u 2017. godini" radilo je čak 500 znanstvenika iz više od 60 zemalja svijeta.
 


Prošla godina bila je, prema ovoj studiji, druga ili treća najtoplija u povijesti mjerenja, ovisno o podacima koji se promatraju. Tako je nastavljen niz rekordno toplih godina koji je započeo 2014. Podatak koji posebno zabrinjava je činjenica da je razina stakleničkih plinova u atmosferi prošle godine bila rekordna.

Oceani se zagrijavaju i rastu

Temperature oceana također rastu. Prosječna globalna temperatura morske površine prošle je godine bila blizu rekordnoj iz 2016. godine. Razina mora prošle je godine, pak, dosegla rekord. Globalna razina mora u prosjeku raste 3,1 centimetar u desetljeću, iako je taj tempo posljednjih godina dodatno ubrzan.

Rekordno niska razina leda na oba pola

Na Arktiku i Antarktici zabilježene su rekordno niske razine leda. "Ovako abnormalno topao zrak na Arktiku i površini mora na tom području nije zabilježen u posljednjih 2000 godina", stoji u studiji.

Tijekom posljednjih 38 godina ledene površine diljem planeta drastično su se smanjile, a taj se trend nastavlja i danas.