Na konstituirajućoj sjednici 8. saziva Hrvatskog sabora izabran je novi predsjednik Sabora, HDZ-ovac Željko Reiner, kojega su zajednički predložili Domoljubna koalicija i Most nezavisnih lista, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Za njega je glasalo 88 zastupnika, 62 suzdržana i jednim protiv.

- Najprije bih se htio zahvaliti svima koji su glasovali za mene. Međutim, htio bih zahvaliti i onima koji nisu glasovali za mene. To pokazuje da danas nakon toliko stoljeća Hrvatska nije samo neovisna država već i uistinu demokratska zemlja u kojoj svatko bez straha može iskazati svoje stavove i mišljenja. To je postignuće na kojima moramo biti zahvalni utemeljiteljima hrvatske države, Franji Tuđmanu i braniteljima koji su dali svoje živote za ovu državu. Njihova smrt nije bila uzaludna. Na tome moramo zahvaliti i stotinama tisuća preživjelih branitelja koji su svojom hrabrošću omogućili da danas odlučujemo u Hrvatskom saboru. Treba odbacivati isključivost i poticati pluralizam mišljenja. S tim stavovima se ne trebamo uvijek i složiti. Želim se zahvaliti i mom prethodniku Josipu Leki. Znam da mu nije uvijek bilo lako i da je nerijetko imao dvojbe i drugačije mišljenje koje je s ovog mjesta morao iznositi. Ne smijemo nikada zaboraviti, a posebno u ovo vrijeme kad smo dio europske zajednice, da je Hrvatski sabor ključna institucija za očuvanje identiteta hrvatskog naroda i nacionalnih interesa. Namjeravam predložiti da se Hrvatski sabor kad to bude moguće ponovno zove Hrvatski državni sabor. Zajedništvo je nešto što Hrvatskoj ovoga trenutka uistinu treba. Moramo se potruditi da Hrvatska bude i pravna i pravedna država. Moramo nakon više godina beznađa hrvatskim građanima vratiti osmijeh na lica. Prošlost nikad ne smijemo zaboraviti, ali ne smijemo u njoj nastaviti živjeti i nalaziti izgovor za današnje i buduće neuspjehe. Uvjerne sam da ako razne političke opcije ulože trud možemo postići konsenzus o najvažnijim pitanjima. Mi to možemo", kazao je Reiner, prenosi N1.

Akademik Željko Reiner dugogodišnji je član HDZ-a koji će dužnost predsjednika Sabora obavljati naredne četiri godine, do novih parlamentarnih izbora.

Kako je bilo i najavljeno, koalicija Hrvatska raste nije na današnjoj sjednici predložila svog kandidata za to mjesto.

Konstituirajuću sjednicu Sabora sazvala je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon što je mandatar Domoljubne koalicije i Mosta nezavisnih lista, nestranačka osoba Tihomir Orešković, na posljednjem krugu konzultacija donio potpise 78 izabranih zastupnika, što je natpolovična većina od ukupnog broja od 150 zastupnika.

Na konstituirajućoj sjednici nazočila je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, novi mandatar Vlade Tihomir Orešković, predstavnici vjerskih manjina, Sveučilišta u Zagrebu i drugi visoki uzvanici.