Nogometaši Željezničara večeras su na stadionu "Asim Ferhatović Hase" pobijedili gradskog rivala Srajevo sa 1:0  (1:0), u derbi susretu 5. kola BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine. 

Četvrtom ovosezonskom pobjedom "Plavi" su preuzeli vodeću poziciju na tabeli i ravanširali Sarajevu za posljednji svibanjski poraz, kojim su ostali bez titule. S druge strane, "Bordo" tim je poražen i u trećem ovosezonskom nastupu pred svojim navijačima i ostao je u doljem dijelu ljestvice sa svega četiri boda.    

Željezničar poveo su na samom početku susreta iz penala. Goran Zakarić sjajno je prihvatio ubačenu loptu i došao poziciju da puca, ali ga  je u tome spriječio Perica Ivetić, oborivši ga u kaznenom prostoru. Sudac Tomislav Čuić je opravdano dosudio jedanaesterac, dok je Ivetiću pokazao crveni karton. Siguran realizator najstrožije kazne je bio kapetan Zajko Zeba u 5. minuti.

Rano vodstvo i isključenje je donekle odredilo  igru, koja  je u prvom dijelu obilovala prekrašjima i prekidima, zbog kojih je Čuić pokazao čak pet žutih kartona. 

Do kaja prvog dijela oba tima zabilježila su po jednu izgledniju priliku. Jedini pokašaj igrači Sarajevo izveli su u 23. minuti, kada je Stanojević šutirao iskosa s desne strane, ali je pogodio vratara Kjosevskog. Na drugoj strani, Zajmović puca iskosa s lijeve strane, ali Pavlović brani. 

U 37. minuti i Željezničar je ostao bez jednog igrača nakon što je Ramović dobio drugi žuti karton, te su u nastavku meča obje ekipe bile sa desetoricom na terenu.

Početak drugog poluvremna donio je znatno bolju i bržu igru, što je rezultiralo prilikama na obje strane. Najprije je Sarajevo propustilo šansu da poravna rezultat, nakon što je sudija Čuić ponovo dosudio penal u 56. minuti, ali ovog puta za domaćina. Vratar Kjosevski najprije je pogriješio, a zatim oborio mladog Hadžića. No, potom se iskupio odbranom jedanaesterca koji je izveo Rahmanović.

Već u sljedećem napadu Željeničar je imao veliku priliku da poveća vodsto, ali je snažan šut Zakarića zaustavila vratnica.

Novu priliku za domaćina u 66. minuti imao je Ahmetovića ali je njegov šut zaustavljen na gol liniji. 

Do kraja rezultat je ostao nepromijenjen, a Željezničar je zasluženo odnio tri boda sa Koševa.