Prema članku 12. temeljnog zakona (Grundgesetz) u Njemačkoj svatko ima pravo na slobodan izbor zanimanja, a time i na posao s nepunim radnim vremenom koji može povećati njegovu plaću.

Zbog visoke inflacije, troškovi energije i života trenutno enormno rastu pa su mnogi potražili dodatan posao. Brojni honorarni poslovi mogu se pronaći na internetu na stranicama kao što su Ebay oglasnik, Zenjob ili minijobs.info.

Ako želite započeti posao s nepunim radnim vremenom, prvo biste se trebali informirati o zakonskim i poreznim zahtjevima.

Postoje mnoge mogućnosti honorarnog posla: čuvanje bebe ili psa, podučavanje ili rad kao privremeni radnik u uredu. Ove poslove možete pronaći na raznim web stranicama. Ali budite oprezni: zakonski, postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir kada se radi o mini jobu. Na primjer, nije vam dopušteno raditi za konkurentske tvrtke i morate zatražiti svoj honorarni posao u porezne svrhe, piše Fenix.

Honorarni posao je aktivnost koju obavljate uz glavni posao ili uz studij. Nudi vam fleksibilnu priliku za povećanje vaše plaće, nudi raznolikost i omogućuje vam stjecanje novih iskustava. Postoji širok izbor poslova s ​​nepunim radnim vremenom. Portal Bussines Insider je naveo neke od najpopularnijih honorarnih poslova u Njemačkoj i otkrili na kojim stranicama se mogu pronaći slobodna radna mjesta.

Brojne tvrtke, ali i privatnici oglašavaju privremene poslove od kojih su neki ograničeni na nekoliko dana. Na primjer, postoje honorarni poslovi kao pomoćni radnici pri selidbi ili inventuri ili poslovi gdje jednostavno morate nešto utovariti i istovariti. Ovi poslovi idealni su za sve one koji ne namjeravaju dugotrajno raditi honorarni posao, već samo žele brzo dodatno zaraditi. Ono što tražite pronaći ćete na platformama kao što su Ebay oglasi, Zenjob, Indeed ili na occassionjobs.de. Jednostavno unesite ključne riječi “dnevni posao” ili “privremena pomoć”.

Dadilja

Tražite dugoročni honorarni posao? Tada biste se mogli brinuti za bebe ili djecu. Ovime ne samo da usrećujete par roditelja, koji preko vas mogu uživati ​​u svom slobodnom vremenu, već i dobro zarađujete. Na isti način možete pronaći odgovarajuće poslove čuvanja djece tako što ćete, na primjer, objaviti oglase u supermarketu ili na Ebay oglasniku, na minijobs.info ili sucht.de.

Čuvanje pasa ili mačaka

I ovdje postoje poslovi na Ebay oglasniku, ali i posebnim stranicama poput leinentausch.de ili catinaflat.de na kojima možete pronaći odgovarajuće honorarne poslove.

Podučavanje

Jeste li posebno tečni u jezicima ili ste dobri u matematici? Onda biste mogli podučavati na pola radnog vremena. Posebno opušteno: U današnje vrijeme podučavanje se često odvija putem interneta. To vam štedi duga putovanja i čini vas fleksibilnijima. Najbolja mjesta za traženje honorarnog posla kao učitelja su stranice poput gostudent.de, superprof.de ili studienkreis.de.

Prema istraživanju platforme Zenjob, rad u skladištu jedan je od najpopularnijih honorarnih poslova. Ukupno 42 posto honorarnih radnika navodi da se bavi ovom djelatnošću.

Službenik u uredu

U honorarnom poslu najvažnije da puno zarađujete? Onda bi posao privremenog uredskog radnika mogao biti prava stvar za vas. Prema pisanju portala Zenjob, uredski rad na pola radnog vremena jedan je od najbolje plaćenih poslova. Ovdje možete zaraditi 13,28 eura po satu. Za usporedbu: kao blagajnik to je u prosjeku samo 12,70 eura. Gdje naći takav posao? Na primjer na indeed.de.

U kojim slučajevima poslodavac može zabraniti rad s nepunim radnim vremenom

Ovo više nije zajamčeno, na primjer, ako ste zbog honorarnog posla preumorni ili kasnite na glavni posao. Nadalje, mora se poštovati Zakon o radnom vremenu: Zaposlenici mogu raditi najviše osam sati (deset sati pod određenim okolnostima) dnevno i moraju se pridržavati razdoblja odmora od jedanaest sati. Dakle, ako nakon osmosatnog radnog dana u uredu želite otići raditi u restoran, poslodavac bi to mogao zabraniti pozivajući se na Zakon o radnom vremenu. Također se mora poštovati Savezni zakon o praznicima: posao s nepunim radnim vremenom za vrijeme praznika dopušten je samo ako ne smeta opuštanju.

Što bi još moglo stajati na putu honorarnom poslu? Klauzula o zabrani tržišnog natjecanja. Zaposlenici stoga ne smiju raditi u konkurentskim tvrtkama niti konkurirati zaposleniku svojim samozapošljavanjem. Rad u tvrtkama s tendencijama također može postati problem. Takva tvrtka slijedi političke, dobrotvorne ili vjerske ciljeve. Ako su ti ciljevi nekompatibilni sa sekundarnim zaposlenjem, poslodavac ga može zakonski zabraniti. Na primjer, ako radite dnevni tisak za političku organizaciju, ne biste trebali računati da će vam biti dopušteno raditi noćni posao u seks klubu.

Socijalno osiguranje, mirovinsko osiguranje i porezi

U pravilu radite na pola radnog vremena za 450 eura. Nije rijetkost da se ovdje zaradi više. Tada je osobito važno prethodno se informirati o poreznom pravu. U principu, ako imate glavni posao i honorarni posao koji ne donosi više od 450 eura mjesečno, to podliježe samo obveznom osiguranju za mirovinsko osiguranje, ali ne i za socijalno osiguranje. U tom slučaju samo vaš glavni posao podliježe doprinosima za socijalno osiguranje. Međutim, možete zatražiti izuzeće od ove obveze mirovinskog osiguranja, ali trebali biste biti oprezni jer biste se mogli odreći pogodnosti.

Na kraju, ne zaboravite da je plaća honorarnog posla oporeziva. Ispod 450 eura vaša se dodatna plaća može oporezivati ​​po jedinstvenoj stopi od dva posto. Ako zarađujete više, na to se odnosi porezna klasa VI. To znači da svoj novac morate uplaćivati ​​i u mirovinsko osiguranje, osiguranje za zdravstvenu njegu i njegu te osiguranje za slučaj nezaposlenosti. Osim toga, ovdje nema osnovnog dodatka, pa se svaki euro oporezuje.