Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij obratio se danas  liderima NATO-a putem video veze. Rekao je kako se osjeća da je Ukrajina "zapela u nekoj vrsti sive zone između Zapada i Rusije", jer nije članica NATO saveza ali "brani naše zajedničke vrijednosti".

"Bio je to mjesec herojske obrane, ali i strašan, mračan mjesec uništenja", rekao je Zelenskij "Ukrajina se hrabro drži, ali cijena su tisuće života, uništeni gradovi i gotovo 10 milijuna raseljenih."

"Tražimo neograničenu vojnu pomoć"

Rekao je da je zatražio zračnu podršku "za obranu neba nad Ukrajinom" od samog početka rata, jer Ukrajina nema moćne sustave protuzračne obrane.

Rekao je da Rusija koristi oružja masovnog uništenja, a posljedice mogu svi vidjeti. "Ovo je neravnopravna borba", rekao je Zelenskij, te zatražio "neograničenu vojnu podršku" kako bi ukrajinski narod i gradovi bili spašeni.

Kaže da Rusija "koristi svoj arsenal bez ograničenja" te namjerno udara na gradove, bolnice i mostove. Zasad Ukrajina nije dobila nijedan ratni avion. Kaže i da je molio za tenkove: "Dajte nam ih, prodajte nam ih", ali i dalje nije dobio jasan odgovor članica NATO-a.

"Rusija koristi fosforne bombe"

"Ukrajina ne želi ratovati godinama. Jednostavno želimo preživjeti i spasiti svoj narod", rekao je Zelenskij, dodavši kako ne krivi NATO. "Naše gradove ne uništavaju projektili NATO-a", dodao je.

No, NATO može pomoći da se izbjegnu nove smrti slanjem streljiva i oružja Ukrajini, rekao je. "To je pitanje života i smrti", rekao je.

Zelenskij je optužio Rusiju da je jutros koristila zabranjene fosforne bombe: "Opet djeca umiru, ljudi umiru", rekao je NATO-u.

BBC navodi kako nije rekao gdje se dogodio napad fosfornim bombama ili pružio dokaze za takav napad.

"Jeste li sigurni da bi članak 5 povelje upalio?"

Zelenskij je lidere NATO-a zapitao jesu li uvjereni da bi članak 5 NATO-ove povelje upalio u slučaju da Rusija napadne neku članicu NATO-a? Podsjetimo, članak 5. sjevernoatlantske povelje kaže da je napad na jednu članicu NATO-a napad na sve članice.

Pozvao je NATO da ne govori da ukrajinska vojska ne odgovara standardima NATO-a.

"Jedino što tražim od vas nakon mjesec dana rata je da nam ne govorite da naša vojska ne odgovara standardima NATO-a", rekao je.