Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Njemačku da spasi glavni grad Kijev. Kijev se nekada zvao "novi Berlin", sličan po svom duhu "otvorenosti, emociji, slobodi na trgovima, iskrenosti ljudi, klubova i partija", kazao je Zelenski.

„Sada je Kijev zatvoren. Tih je, u iščekivanju novih sirena za vazdušnu opasnost, koje će primorati ljude da odu u skloništa“, poručio je Zelenski.

On je pustio 20 sekundi zvuka sirene, zvuka, za koji je kazao da ga Ukrajinci slučaju „satima, danima i nedjeljama“, prenosi CNN.

“Zvuk sirena je nešto sa čim Ukrajinci žive, rade sa njim i pokušavaju da spavaju. Liječe povrede od ranjavanja, pokušavaju da rode svoje bebe i umiru”, dodao je Zelenski.

I Europa i Njemačka posebno “imaju moć” da izvrše pritisak na Rusiju, rekao je Zelenski, dodajući da “bez vaše trgovine, vaših kompanija i banaka Rusija ne bi imala novac za financiranje ovog rata”.

Ponovio je pozive iz Ukrajine da se europske luke zatvore za Rusiju, odustane od ruskih izvora energije i prekine isporuka robe Rusiji.

„Siguran sam da je mir moguć. Ali morate da delujete da ga postignete. Svako od vas u Nemačkoj, u Europi. Da bi se Kijev ponovo nazvao novim Berlinom, da naše ulice i naši trgovi budu sigurne kao vaši“, rekao je Zelenski.