Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svojem obraćanju londonskom think-tanku Chatham Houseu kazao je da bilo kakav mirovni sporazum s Rusijom ovisio bi o povlačenju ruskih trupa na položaje koje su držale prije početka invazije. Naveo je kako je to minimum koji bi prihvatila njegova zemlja te je dodao da je on "predsjednik Ukrajine, a ne mini-Ukrajine".

BBC koji ga prenosi napominje pak kako Zelenski nije naveo Krim, koju je Rusija aneksirao 2014. godine. Rusija trenutno pokušava uspostaviti potpunu kontrolu nad Mariupoljem, te posljednjih dana žestoko napadaju čeličanu Azovstal gdje se nalaze ukrajinski borci.

Osvajanje Mariupolja bi bio najveći ruski vojni uspjeh od kako je započela invazija i to bi onda mogao iskoristiti ruski predsjednik Vladimir Putin u proslavi Dana pobjede, kojom se u Rusiji obilježava sovjetska pobjeda nad nacistima u Drugom svjetskom ratu.

U govoru koji je imao pred Chatam Houseom, Zelenski je odbio mogućnost da bi Rusija smjela zadržati i pedalj teritorija Ukrajine koji je osvojila od početka invazije. “Za zaustavljanje rata između Rusije i Ukrajine nužno je vratiti se na situaciju od 23. veljače”, rekao je. Međutim, kako je kao uvjet za kraj rata naveo 23. veljaču, to sugerira, piše BBC, da Kijev možda ne bi inzistirao na povratku Krima pod Ukrajinu prije sklapanja mira s Moskvom. Zelenski je do sada inzistirao da je Krim neodvojiv dio Ukrajine.