Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se nada da će on i švicarska predsjednica Viola Amherd za nekoliko dana odrediti datum svjetskog mirovnog samita u Švicarskoj, na kojem bi trebalo sudjelovati 80 do 100 zemalja. Kijev je ranije predložio održavanje svjetskog mirovnog samita, ali je rekao da Rusija neće biti pozvana, dok je službena Moskva rekla da bi takav samit bio besmislen bez njenog sudjelovanja.

Zelenski je u televizijskom intervjuu emitiranom u subotu rekao da će se on i švicarska predsjednica morati dogovoriti oko datuma i potom poslati pozivnice svjetskim čelnicima. "Očekujemo da ćemo imati 80 do 100 zemalja. Ovo je broj zemalja, vjerujem, koje će moći barem pokušati prisiliti Rusiju na pošten mir", rekao je.

Još nemaju konkretan popis zemalja

U intervjuu, snimljenom tijekom posjeta regiji Černjihiv, Zelenskij je rekao da još nemaju konkretan popis zemalja. “Dogovorit ćemo se o tome u narednim danima. Nadam se danima, čak ne tjednima", izjavio je Zelenskij.

Upitan o ulozi Turske, Zelenskij je rekao da je zahvalan turskom predsjedniku Tayyipu Erdoganu na njegovoj potpori i želji za posredovanjem, ističući da Turska također ima druge interese i snažne odnose s Rusijom.

"Turska kao posrednik nije nam dovoljna", izjavio je Zelenskij, dodajući i da će format samita biti vrlo složen, s obzirom na mnoge interese brojnih zemalja uključenih u samit, uključujući povijesne i suvremene odnose s Rusijom i Europom.