Problemi u zdravstvu na području Balkana iz dana u dan postaje sve ozbiljniji - tisuće liječnika napušta svoje zemlje i bježe u zapadnu Europu u potrazi za boljim uvjetima rada, piše austrijski Der Standard.

Der Standard navodi da u Srbiji liječnik specijalist može zaraditi do 900 eura na mjesec, a u Hrvatskoj čak 20.000 liječnika ima prosječna primanja od 5.200 kuna (675,98 eura).

Bosnu i Hercegovinu je tijekom protekle godine napustilo 570 medicinskih sestara, a iz Srbije je u istom razdoblju pobjeglo čak 500 liječnika.

Rumunjska je rekorder - napustilo ju je čak 2.500 liječnika.

Prema istraživanju koje je provedeno u Bugarskoj, čak 80 posto mladih ljekara i studenata medicine u ovoj najsiromašnijoj članici EU-a želi što prije napustiti zemlju i posao pronaći u inozemstvu.

Prosječna starost liječnika koji bježe u inozemstvo je 40 godina, a ono što najviše zabrinjava je činjenica da se u velikom broju slučajeva radi o vrhunskim stručnjacima.

Najpopularnije zemlje u kojima ljekari traže bolji posao su Njemačka i Austrija, a slijede skandinavske zemlje i Velika Britanija.