Na sastanku svih organizacija sindikata radnika u zdravstvu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) donesena je odluka kako su svi pregovori u vezi potpisivanja novog kolektivnog ugovora s Vladom HNŽ-a propali te da će se za dvadesetak dana stupiti u generalni štrajk.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar Ivica Anić ustvrdio je kako Vlada HNŽ-a nije zdravstvenim radnicima dostavila nikakvu ponudu te da su stečeni zakonski uvjeti za generalni štrajk.

Mi smo ispunili sve zakonske okvire u smislu da smo poslali inicijativu za pregovore, poslali zahtjev za mirovno vijeće, ponudili smo Vladi HNŽ-a i treću opciju, a to je mirovno pregovaranje na koje se nisu odazvali. Naš pravni tim je, također, uputio dvije urgencije da se sastanu s nama, ali Vlada HNŽ-a ni na njih nije odgovorila te smo time steklu uvjete za generalni štrajk, rekao je Anić u razgovoru za Fenu.

Dodao je kako je na današnjem sastanku, na kojem su sudjelovali predstavnici svih zdravstvenih ustanova u HNŽ-u, donijeta jednoglasna odluka o stupanju u generalni štrajk.

Najavit ćemo točan datum štrajka, ali prije toga moramo s poslodavcima potpisati sporazum o poslovima koji se ne mogu prekidati radi štrajka, kao što su jedinice intenzivnog liječenja, hitna služba i ostalo. Deset dana ranije mora se najaviti generalni štrajk, a kada sve to odradimo, to je sveukupno onda za nekih dvadesetak dana, izjavio je Anić.

Zdravstveni radnici od Vlade HNŽ-a traže povećanje plaće od dva puta po 15 posto.

Zakonski propisana satnica u Federaciji je 2,31 KM, a u HNŽ-u ona iznosi 2,30 KM. U Sarajevskoj županiji se pregovara za 3,40 KM, a već su potpisali i kolektivni ugovor. Sve to govori u kakvoj se teškoj situaciji nalaze zdravstveni radnici u HNŽ-u, poručio je Anić.

Kako kaže, Vlada HNŽ-a je izračunala da je potrebno 55 milijuna KM za dvije godine kako bi se udovoljilo zahtjevima zdravstvenih radnika.

Jako je bitna stavka da od tih 55 milijuna nekih 17 do 20 posto bit će vraćeno samoj Vladi kroz poreze, kazao je Anić.

Dodao je kako se nada da će Vlada HNŽ-a konačno shvatiti ozbiljnost situacije i da neće dopustiti kolaps zdravstva u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.