Neki su za, neki protiv cijepljenja. Stručnjaci pak kažu kako je cijepčjenje jedini način da se pobijedi koronavirus. A koliko će se zdravstvenih radnika u BiH cijepiti, precizne brojke još se ne znaju. Nadležni kažu, odaziv je zadovoljavajući, piše N1.

Radnici u zdravstvenim ustanovama popunjavaju formulare hoće li se cijepiti ili ne.

“Od 125 zaposlenika u mom zavodu, 105 je potpisalo da prima to cjepivo, morate znati da u tih 20 što nisu je nekih s karcinomima, imunokompromitovanih. Od svih liječnika, samo jedan liječnik je rekao da ne želi, ponovo imaju neki medicinski razlozi, ne želim ulaziti u to. Da, naravno da ću ja ako je osobno pitanje, da naravno”, rekao je Enis Hasanović iz Zavoda za zaštitu žena i materinstva.

Do sada se u zeničkoj županijskoj bolnici za cijepljenje prijavilo oko 50% zdravstvenih radnika. Iz JU Dom zdravlja ŽS su istaknuli kako nemaju precizne podatke koliko se zdravstvenih radnika prijavilo za cijepljenje, ali da je do sada najveći odziv u specijalističko-konsultativnim službama i među liječnicima i medicinskim sestrama koji su bili stalno angažirani u COVID centrima i ambulantama, te trijažnim punktovima. Ističu kako očekuju da će zainteresiranost rasti jer je veliki broj kolega tek prebolovao koronavirus.

“Ako pitate osobno mene, ja ću se cijepiti, kad se za to steknu uvjeti, obzirom da sam ja prebolovala COVID, onda se sad govori o tih nekih šest mjeseci post covid da bi se stekli uvjeti da se ja i netko sličan meni cijepi”, kazala je Aida Pilav iz Zavoda za javno zdravstvo.

Iz KCUS-a su istaknuli kako se skoro 3000 zaposlenika prijavilo za cijepljenje, a na UKC Tuzla njih 1300.

“Ja mislim da će ovaj broj rasti, već jedno tri do četiri dana kruži jedna cirkularna obavijest, upit svim zaposlenicima UKC-a i on se popunjava kako kome dolazi, tako da ja mislim da će se barem 80% ukupno zaposlenika javiti za cijepljenje za COVID 19”, rekao je direktor UKC Tuzla Vahid Jusufović.

“Skoro 3.000 zaposlenih se prijavilo za cijepljenje. Ostali su oni koji imaju kontraindikaciju. Moguće da među njima ima i onih koji ne žele primiti cjepivo, ali to je mali broj. Formirali smo popise, imamo formular za informirani pristanak, ekipe za cijepljenje spremne, kao i ekipe za eventualne neželjene reakcije na cjepivo", kazala je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

U Općoj bolnici Prim.dr. Abdulah Nakaš kažu kako su pripremili šest timova koji će cijepiti građane, a da je velika zainteresiranost zdravstvenih radnika, iako precizan broj još nemaju. Kako su nadležni potvrdili za N1, dokument plana cjepiva je spreman i dostupan stručnoj javnosti, a predviđa cijepljenje na osnovu broja stanovnika.