Treću noć će predstavnici zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, prenoćiti u šatoru preko puta zgrade Vlade.

Ovo rade u znak prosvjeda jer nemaju kolektivne ugovore te tvrde kako imaju niske plaće. Iz Vlade su sindikaliste pozivali na pregovore, i u pisanoj formi im dostavili ponudu za povećanje primanja. No, do sastanka dvije strane još nije došlo.

Tijekom noći, u šatoru borave tri osobe. Toliko ih može stati u ove krevete. No, tijekom dana, brojni posjetitelji. Dobronamjerni građani, a pretežno kolege medicinari. Među prvima je jutros hranu donijela Danijela Kvesić, kuharica u Sveučilišno-kliničkoj bolnici Mostar. Iako u šrajku, mora raditi puno radno vrijeme, jer pacijenti moraju jesti.

“Žrtvujemo se jako puno. Imam kući troje djece. Radim u Covid bolnici na petom katu, svako jutro dolazim u sedam sati, smjena je do sedam navečer jer radimo turnus. Ujutro, radni dan počinje tako što dođeš, pripremiš sve za doručak, spakuješ i ulaziš na Covid gdje se oblačiš, tri puta dnevno ulaziš, tako se isto tri puta dnevno tuširaš, mokre kose izlazimo, nemamo uvjete da svi u isto vrijeme možemo sušiti kosu, tako da dolazi i do velikih prehlada”, kazala je Kvesić.

A ministri preko puta, samo prolaze i ne gledaju nas – kažu sindikalisti. Neki čak idu i na sporedne ulaze. Iz Vlade se jučer priopćili kako su spremni ponuditi zdravstvenim radnicima povećanje plaće i pregovarati s njima. No, danas glasnogovornik ove Institucije za N1 kaže, nema informaciju da je određen konkretan sat, dan, datum pregovora.

“Ono što smo čuli od novinara to je isti onaj tekst što je bio ranije, neslužbeno saznajemo da je ministar zdravstva tu problem, mi ponovo pozivamo Vladu a uputili smo i konkretan zahtjev da se smijeni resorni ministar zdravstva”, rekao je Dalibor Vuković, sindikalni predstavnik.

Zdravstveni radnici ove Županije tvrde da su među najmanje plaćenim u Federaciji.

“Mi smo se nalazili na sedmom mjestu po plaćama u Federaciji, u ovom trenutku smo dobili informaciju neslužbenu da smo trenutno čak i na osmom mjestu što je poražavajuće, ako uzmete u činjenicu da je odmah iza Županije Sarajevo, HNŽ nekako najrazvijenija, da ima najjači budžet to zaista onda predstavlja nešto što je žalosno. Koliko je to više što imaju vaše kolege, 100, 200 maraka? Čak i više”, rekao je Anić.

Kolegama koji borave u šatoru danas se kratko pridružio i medicinar iz Doma zdravlja Stari Grad, Sanid Grižović. Kaže, Vlada nema razumijevanja, ali ni liječnici nemaju razumijevanja prema štrajku koji traje već drugi mjesec.

“Mi radimo svoj posao časno i pošteno, tu smo da pomažemo narodu, na sramotu ovoj Vladi i sve ovo što se događa, nadam se da ćemo dobiti razumijevanje koliko toliko. Da li vas razočarava to što kažete nemate podršku liječnika? Naravno da da, oni su štrajkovali sa njihovim zahtjevima i mi smo bili na njihovoj strani i pružali smo im podršku maksimalnu, sramotno je što smo mi u ovome sami, što nemamo podršku ni od koga”, rekao je Grižović.

Marina Berberović predstavnica Sindikata doktora medicine i stomatologa SKB, tvrdi suprotno. Podržavamo naše kolege, ali zakonske osnove da im se u štrajku pridruže, nema. Njihovi kolektivni ugovori su, tvrdi Berberović potpuno ispoštovani. No, bez medicinskih sestara i tehničara, dugoročno se ne može raditi.

“Pacijenti su definitivno uskraćeni za veliki dio usluga koji im se nudi, i ovo već predugo traje, skoro mjesec i po, njihov štrajk, tako da bih ja apelirala i na Vladu i na Sindikat da konačno nađu zajednički jezik da sjednu za isti stol, i da se dogovore. To do sada se nije dogodilo, ja ne znam koja je strana ta koja zateže u tom dijelu pregovora međutim ono što Valda nudi je prilično dobra ponuda”, kazala je Berberović.

A ta ponuda je povećanje plaće za 20 posto, shvatila je Berberović. No, zdravstveni radnici ne vjeruju procentima, nego isključivo koeficijentima. Stoga im je Vladina ponuda sumnjiva. Plan je ujutro u osam, ispred samog ulaza u zgradu čekati ministre i pokušati razgovarati. Ako oni neće nama kažu, mi ćemo njima, piše N1.