Zeleni orasi se odlikuju izuzetno korisnim i ljekovitim svojstvima. Od davnina su našli svoju primjenu u narodnoj medicini, a najviše su cijenjeni mladi plodovi koji se mogu probosti iglom.

Od C do P vitamina i joda

U ovoj fazi imaju visok sadržaj vitamina C koji je osam puta veći nego kod crnog ribiza i 50 puta nego kod agruma. Bogat je i drugim vitaminima, a posebno E, B kompleks, A, P (flavonoidima) zatim mineralima među kojim se ističe jod.

U narodnoj medicini cijenjen je sok koji se dobiva od njihove kore koji pomaže u obnovi snage kod povećanog fizičkog napora.

Prilikom branja i sakupljanja potrebno je birati zdrave, zelene plodove, bez oštećenja i napuklina. Berite ih prije formiranja jezgre.

Priprema orahovca

Liker od zelenih oraha ili orahovac je odlično i zdravo piće. Najviše se koristi kod problema u radu štitne žlijezde i probavnog trakta, protiv anemije. Postoji veliki broj recepata, a za sve je zajedničko da su baza zeleni plodovi i kvalitetna rakija.

Liker od 40 zelenih oraha

Za pripremu ovog likera treba vam 40 zelenih oraha dužine do 2 cm, 1 kg šećera i 2 l rakije. Najbolje da odaberete lozovaču, koja ima neutralan okus, ili domaću šljivovicu.

Plodove dobro operite, odrežite im dno i vrh, a zatim prerežite na polovince. Ako ne želite obojiti prste koristite rukavice. Prilikom rezanja pazite da se ne porežete. U dobro opranu staklenu teglu od 3 l redamo sloj oraha koji posipamo slojem šećera i tako nastavimo dok sve ne potrošimo. Na vrhu treba biti sloj šećera. Teglu prekrijemo gazom i ostavimo narednih 28 dana na sunčanom mjestu uz povremeno miješanje sadržaja. Poslije tog perioda dolijevamo 2 l rakije i ostavimo da stoji još 12 dana kada teglu prekrijemo celofanom uz povremeno miješanje. To je ukupno 40 dana stajanja u tegli. Nakon toga sadržaj procijedimo i ulijemo u boce. Dobit ćete oko 3 l izvrsnog pića.

Brzi liker

U 1 l rakije dodajte 15 zelenih plodova narezanih na četvrtine, 0,5 kg šećera, dva do tri štapića vanilije. Ostavite u hladovini dok ne dobije zelenu boju. Poslije deset dana sadržaj procijedite i ulijte u boce. Može se odmah konzumirati, a orahe iskoristiti za drugu turu likera. U ovom slučaju potrebno je da duže stoje u rakiji.

Tijekom pripreme mogu se dodati i različiti začini koji će poboljšati okus i povećati ljekovitost. Najčešće se dodaju cimet, karanfilčići, kora naranče ili limuna ili sok, štapići vanilije.

Agroklub.com