Zdravko Mamić, bivši čelnik Dinama, koji je u utorak saslušan na ročištu po međunarodnoj potjernici u Sudu BiH, neće biti pritvoren, ali mu je zabranjen izlazak iz BiH, pišu Nezavisne novine.

Sud je prihvatio stav obrane da nema osnova za pritvor, te naložio zabranu izlaska iz BiH i predavanje putne isprave.

Sud BiH će do kraja dana objaviti svoje mjere zabrane koje se tiču Mamića, a među njima bi moglo biti obvezno javljanje policijskoj postaji i onemogućavanje izravnog kontakta s medijima.

Po završetku ročišta obratio se još jednom medijima, rekavši kako se u optužnicama ne može pročitati da je oštetio državni proračun, niti da je utajio porez. Napomenuo je kako ni Dinamo nije napisao da se "osjeća" oštećenim.

"Hrvatski režim mi se navalio na leđa. Traži se moja eliminacija iz sportskog, pa čak i fizičkog života Hrvatske. Bosna i Hercegovina je moja nada", rekao je Mamić, zahvalivši što ga tretiraju "kao čovjeka".

Zahvalio je i bh. medijima, dodavši kako je to "dijametralno suprotno od onoga što je doživio od svoje domovine".

Rekao je i da je jučer htio objaviti podatke "koji bi uzdrmali državu", ali odvjetnik mu je savjetovao da to ne čini. Ne želi, kaže, suđenje u Osijeku.

"Ne bi prognozirao što će biti. Nije automatizam po izručenju. Treba utvrditi je li se radi o pravičnom suđenju u Hrvatskoj. Mamić nije uzeo ni lipe, ni kune od Hrvatske. Nema utaje poreza, nema ništa", rekao je Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić.

Zdravko Mamić u nazočnosti odvjetnika stigao je ranije u Sud BiH, gdje je održano prvo ročiste o njegovom izručenju Hrvatskoj, javlja novinar "Nezavisnih".

Mamić je pri ulasku u Sud prokomentirao pisanje pojedinih portala o njegovom uhićenju, te rekao da se protivi izručenju.

"Ne znam otkud vam to da sam uhićen ili priveden. Vidite da sam najnormalnije došao tu i da je sve uredu", kazao je Mamić novinarima.

Na pitanje novinara hoće li će se protiviti izručenju, Mamić je kratko prokomentirao "a što vi mislite?".

Podsjetimo, SIPA je jutros na području Hercegovine uručila poziv za Sud Mamiću, koji je odmah krenuo ka Sarajevu.

Ako se Mamić bude protivio izručenju Hrvatskoj uslijedit će sudski postupak u kojem će se odlučivati o njegovoj ekstradiciji.

Mamić sudsku odluku može čekati ili u ekstradicijskom pritvoru ili na slobodi ukoliko mu bude dozvoljeno plaćanje kaucije.

Potjernica za Mamićem raspisana je nakon što mu je Županijski sud u Osijeku odredio pritvor u drugom sudskom postupku koji je pokrenut protiv njega zbog optužbi za sudjelovanju u izvlačenju 38 milijuna KM iz Dinama.