Zdravko Mamić bi mogao uskoro biti izručen Hrvatskoj zbog izvlačenja 200 milijuna kuna iz Dinama, za što ga tereti USKOK u drugoj optužnici.

Naime, kako se doznaje sa Županijskog suda u Osijeku, vrhovni sud ukinuo je odluku Optužnog vijeća kojom je Zdravku Mamiću određen istražni zatvor.

Optužno vijeće sada će ponovno zasjedati i donijeti novu odluku o istražnom zatvoru za Mamića. 

Ako se Mamiću opet odredi istražni zatvor, mogao bi se aktivirati Ugovor o izručenju s BiH jer je djelo za koje ga terete počinjeno nakon potpisivanja spomenutog Ugovora, piše Index.hr.

Osuđen na 6 i pol godina, presudu dočekao u Međugorju

Podsjetimo, Zdravko Mamić osuđen je u lipnju na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja milijuna iz Dinama. Osim što je nepravomoćno osuđen na 6 i pol godina zatvora, Mamić mora vratiti 52 millijuna kuna. Presudu je dočekao u Međugorju. 

Zoran Mamić nepravomoćno je osuđen na 4 godine i 11 mjeseci, Milan Pernar na  četiri i dva mjeseca, a Damir Vrbanović na tri godine. 

Prema presudi koju je pročitao predsjednik sudskog vijeća Darko Krušlin Zdravko Mamić osuđen je po svim točkama optužnice, Milan Pernar i Zoran Mamić oslobođeni su prve točke optužnice, ali su proglašeni krivima za umanjivanje Mamićevih poreznih obveza  i primanje mita, a Zoran i za davanje mita. Zdravko i Zoran Mamić te Vrbanović krivi su po trećoj točki optužnice, odnosno za podjelu transfera za Dejana Lovrena, a Zdravko Mamić i za podjelu transfera za Luku Modrića.

Prijetio onima koji su doveli do presude

"Obrazloženje presude čini me bijesnim", poručio je Mamić iz Međugorja nakon presude Županijskog suda u Osijeku. Presudu je nazvao isforsiranom i lažnom. Tvrdi da je osječki sud samo prepisao ono što su mu napakirali DORH i Uskok. "Monstrumi koji su mi napakirali i osudili me neće mirno spavati", kazao je Mamić, najavivši svoje protuodgovor na presudu u vidu "oružja kakvo u Hrvatskoj nije viđeno".  "Naravno, ne mislim na oružje iz kojeg se puca", napomenuo je.

Svima koji su upleteni u njegovo proglašenje krivim biblijski je poručio: "Bože oprosti im, ne znaju što čine". Kazao je i da se ne vraća u Hrvatsku i da će se iz Hercegovine "boriti" do pravomoćnosti presude. 

"U obrazloženju presude nije rečeno ništa važno za ovaj proces. Moje mišljenje da ova presuda nije pravična, nezakonita je. Jutros sam zatražio da se preotvori rasprava jer smo s jučerašnjim priopćenjem DORH-a koji je naložio izvide o mogućim nedozvoljenim djelovanjima na sud. U takvoj situaciji dok traju izvidi, izricanje odluke je nezakonito", rekao je tada Veljko Miljević, odvjetnik Zdravka Mamića.