Sada već i vrapci na grani znaju da je doručak najvažniji obrok u danu. Međutim, mamama koje svako jutro moraju imati novu ideju za hranjiv obrok nije uvijek toliko zabavno.

Zato smo napravili popis recepata jela za svačiji ukus koja možete poslužiti svojoj obitelji.

Zato smo na internetu za Vas pronašli nekoliko ideja za super doručke za cijelu obitelj.

Mnoge studije potvrđuju kako su redoviti obiteljski obroci, osobito zajednički doručci, važni za pravilan fizički rast, ali i za emotivno zdravlje djece. Okupljanje oko zajedničkog stola svakog jutra dugoročno je ulaganje u dobrobit vaše djece.

Zdravi sendvič

Na šnitu integralnog kruha namažite malo maslaca, stavite 2 šnite pureće šunke ili 2 žlice tune, stavite 2 koluta rajčice i na vrh jednu šnitu sira. Poslužite uz probiotički jogurt.

Jaje „na povrću“

Stavite kuhati jedno jaje. Dok se jaje kuha, narežite krastavac na kolutove, uzmite 2 lista salate te odrežite 2 koluta rajčice. Na salatu složite kolutove rajčice i krastavca i prelijte žličicom maslinovog ulja, a na vrh stavite kuhano jaje narezano na kriške te malo posolite. Uzmite šnitu integralnog kruha i poslužite uz zeleni čaj. I vaš doručak je gotov!

Pita s grizom

Klinci će ovo jelo pojesti sa zadovoljstvom. A gotovo je za 20 minuta. Reept je u opisu Instagram posta.
Zdravi francuski tost

Sastojci:
6 kriški krupno narezanog kruha (od cjelovitog zrna)
4 jaja
1 šalica bademovog mlijeka
1/4 šalice soka od naranče
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žličica cimeta
1/4 žlice muškatnog oraščića
1 kašika javorovog sirupa/meda (plus još za preljev)
2 žlice kokosovog ulja

Priprema: U velikoj zdjeli umutite jaja, bademovo mlijeko, sok od naranče, vaniliju, cimet, muškatni oraščić i javorov sirup/med. Polovicu smjese stavite u plitku posudu. Dodajte 4 kriške kruha odjednom i ostavite da se natapaju 2 minute sa svake strane. Ispecite na srednje jakoj vatri s kokosovim uljem 2-3 minute po strani ili dok se ne ispeku do željenog ukusa. Ponovite s preostale 4 kriške i preostalom smjesom jaja. Poslužite tost odmah uz javorov sirup/med, voće ili preljeve po izboru.

Omlet s avokadom

Sastojci:
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1/2 žlice kvalitetnog balzamičnog octa
1 šalica rikole ili špinata
sol i svježa mljevena paprika
maslinovo ulje ili maslac,

za prženje 4 jaja 1/4 šalice kremastog sira, na sobnoj temperaturi
1/2 zrelog avokada
1/4 šalice mikrozelenja (po želji)
sjeckani luk i cvjetovi luka, za ukrašavanje

Priprema:

Ubacite u tavu s maslinovim uljem i octom; začinite i stavite sa strane.

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Nakon što je postigla željenu temperaturu dodajte dovoljno maslinovog ulja ili maslaca da lagano premažete dno. Umutite jaja i začinite sa solju i paprom. U tavu dodajte pola smjese jaja i uključite vatru na srednje nisku razinu i pecite otprilike 3-4 minute. Zatim prebacite jaje s velikom špatulom za kuhanje, pecite s druge strane oko 1-2 minute, a zatim omlet prebacite na tanjur i ponovite s preostalim jajima.

Jednu polovicu omleta prekrijte s 2 žlice kremastog sira, a zatim razdijelite avokado na obje strane omleta. Po vrhu omleta pospite mikro zelenilo, nasjeckani vlasac, sitne cvjetove i malo više mljevene paprike.

Bile dobre ili loše – prehrambene navike stvaraju se od malih nogu. Roditelji su ti koji brinu o prehrani svoje djece, a njihove dobre navike ujedno su najbolji primjer njihovoj djeci. Stoga se nije loše podsjetiti na nekoliko zlatnih pravila kojih bi se trebali pridržavati i stari i mladi. Svakog dana treba piti oko dvije litre vode, osnažiti svoj organizam s pet porcija voća i povrća, a slatkiše ostaviti samo za posebne prigode. I nikako ne treba preskakati doručak jer doručak, posebno ako je hranjiv, pokreće metabolizam i mozgu osigurava potrebnu energiju za produktivan dan pred vama.