Šavovi se koriste za zatvaranje otvorenih rana već tisućama godina i oduprijeli su se testu vremena, no znanstvenik sa Sveučilišta Illinois želi nadograditi kirurški konac s njegovom 'pametnom' elektroničkom verzijom.

Poanta je u tome kako bi takav konac mogao paziti sam na zašivenu ranu i pomoći u njezinom zacjeljivanju. Taj pametni kirurški konac osmislio je John Rogers, koristeći ultra tanke silikonske senzore, prilijepljene na polimer, ili svilene trakice, prenosi žurnal Small.

Ti senzori, jednom kad su šavovi postavljeni, mogu otkriti stvara li se infekcija na rani te mogu pomoći zacjeljivanju iste rane tako da zagriju područje napadnuto infekcijom.

Kao senzori topline koriste se silikonska dioda i otpornik od platinaste nanomembrane, a grijači su jednostavni zlatni umeci kroz koje prolazi struja.

Kako bi se ti senzori napravili, koriste se sićušni silikonski dijelovi, te potom gumeni pečat pomoću kojeg se nanomembrane nanose na trakice polimera ili svile. Metalne elektrode i žičice se dodaju na vrh toga te se sve zajedno prekriva epoksom.

Velik je to i impresivan korak za tako staru medicinsku tehnologiju, ali jednog dana postoji mogućnost da isti konac dozira i lijek na upaljenu ranu, jednim jednostavnim elektronskim impulsom.